AHOJ! Vítám Tě:) Že jsi to TY, dám ti tajnou slevu -10%. Použij kód Joga10 :)

Čakra jóga rozproudí nejen tělo, ale i emoce

V nabídce jógových studií se v současné době můžete potkat s nejrůznějšími druhy jógy. Mezi velmi populární patří čakra jóga. V čem je speciální a jaký je její největší přínos?

 

O čem čakra jóga je?

 

Čakra jóga se řadí mezi tradičnější styly jógy. Vychází ze staroindického učení o tom, že každý člověk má několik energetických center, která jsou zodpovědná za funkci vnitřních orgánů, ale také za duchovní a spirituální schopnosti. Pomocí tělesného cvičení je možné tato centra, čakry, harmonizovat a uvádět do rovnováhyHlavních čaker je 7 a jsou rozmístěny především kolem páteře a dvě se nacházejí na hlavě.

 

Více o čakrách a jejich specifikách si můžete přečíst v článku Duhová magie čaker

 

V čem je jógová praxe jedinečná?

 

V průběhu běžné hodiny jógové praxe se pozornost zaměřuje zpravidla pouze na jedinou čakru. Té se pak věnují speciálně zkombinované ásany, dechová cvičení a nebo mantry. Pro větší uvolnění a pro dosažení požadovaného stavu relaxace se mohou používat i vizualizace, které pomáhají uvědomění a zpřítomnění naší mysli. Při cvičení je kladen důraz na prožití jednotlivých ásan a maximální možné uvolnění.

 

Po správně provedeném cvičení by se energie, která v čakrách obíhá měla otáčet jako vír ve směru hodinových ručiček. Bohužel ne každý z nás je natolik citlivý, aby směr toku energie dokázal plně zvědomit a posoudit. Pro začátek nám bude muset stačit i fakt, že se po lekci čakra jogy budeme cítit lépe než před ní.

 

Jaké ásany se cvičí?

 

Pro každou čakru jsou vhodné jiné cvičební pozice. Tak jako u jiných stylů jógy jsou i zde pozice navzájem zkombinovány tak, aby cvičení probíhalo co nejplynuleji. Jen tak se zaručí, že se budete plně soustředit pouze na vaše tělo a na váš dech.

 

Zde je malý příklad toho, jaké pozice jsou pro jednotlivé čakry vhodné:

 

1. čakra - pozice jógového dřepu (Malasana); pozice srpku (Andžanejásana); pozice II. bojovníka (Vírabhadrásana)

2. čakra - pozice holuba (Eka Pada Rajakapotasana); pozice psa hlavou nahoru (Úrdhva mukha švánásana); pozice dítěte (Balásána)

 

aryama korkové jogamatky                                                                                                                                    Virabhadrásana I.

 

3. čakra - pozice I. bojovníka (Virabhadrásana I.); pozice prkna (Phalakásana); pozice psa tváří dolů (Adhómukhašvánásana)

4. čakra - pozice kobry (Bhudžangásana); pozice luku tváří vzhůru (Úrdhvadhanurásana); pozice ryby (Matsjásana)

5. čakra - pozice mostu (Setubandhasarvángásana); pozice jestřába (Bakásana); pozice mrtvoly (Šávásána)

 

ekologické podložky na jógu

                                                                                                                                                                    Adhómukhašvánásana

 

6. čakra - bojovník III. (Virabhadrásana III); pozice stoje na rukách (Adhómukhavrkšásana); pozice předklonu stranou (Paršvóttánásana)

7. čakra -  pozice stoje na hlavě (Šíršásana);  pozice luku tváří vzhůru (Úrdhvadhanurásana); pozice mrtvoly (Šávásána)

 

neklouzavé jogamatky

                                                                                                                                            Bakásana

 

Toto jsou samozřejmě pouze některé z vybraných pozic. Při cvičení čakra jógy se pozice kombinují dle potřeby a nebo dle zkušeností lektora, který vás jógovou praxí provází.

 

Co mi cvičení čakra jógy přinese?

 

Cílem cvičení je uvědomění si sama sebe jako bytosti, která prožívá svůj stav “tady a teď”. Jde tedy o to jen být a nechat vše kolem sebe volně plynout. Jednotlivé ásany mohou způsobit, že se v nás probudí neočekávané emoce. Ty mohou být nejrůznější od vzteku, pláče po radostný smích. Jde o pocity, které jsme si potřebovali odžít, abychom se cítili lépe. Jakmile si emoce vyvolané cvičením uvědomíme a prožijeme je, očistíme se od zbytečných nánosů, kterými zahlcujeme naši hlavu a přijde velká úleva. 

Zkuste si čakra jógu na vlastní kůži a poznejte, jaké příjemné pocity vám toto tělesné a duchovní cvičení přinese.

 

Pro umocnění prožitku můžete zkusit cvičení na jógamatce se symboly hlavních sedmi čaker. Najdete ji v našem e-shopu.

 

 

 

Autor: Radka Fučíková

Zpět do obchodu