AHOJ! Vítám Tě:) Že jsi to TY, dám ti tajnou slevu -10%. Použij kód Joga10 :)

Rituální kakao - medicína duše

CO rituální kakao JE?

Kakao a čokoládu, kterou běžně koupíme v supermarketu nemůžeme považovat za kakao v právem slova smyslu.

Stoprocentní čokoláda je kakaem, jedná se o fermentované kakaové boby. Po stlačení kakaové pasty se hmota zabalí a posílá se k majiteli. Kakao, o kterém dnes píši, má takový příběh. 

 

Jeho zvláštností je, že o něj od samého začátku až do jeho konce pečuje čokoládový šaman. A dnes budeme mluvit o kakau od šamana jménem Keith. Toto kakao je původem z Guatemaly a příběh kakaového šamana je velice speciální. Vypráví příběh, kdy k němu promluvil Duch kakaa a ukázal mu oblast, kde sklidí to nejlepší kakao, které poté jako medicínu předá lidem, dodrží-li určité postupy. Tedy nejen svou kvalitou, ale i touto unikátní energií je Kiethovo kakao tak zvláštní, duchaplné, lahodné a hladivé. 

 

kakao

 

Prvně se na kakao podíváme více obecně:

Jak nám kakao pomáhá “zlepšit” život?

Vědomí a spiritualita

Produktivita

Kreativita a umění

Atletika a tělesná příprava

Zdravý život

 

Kakao jako potravina

Kakao patří mezi superpotraviny

Stoprocentní kakao je nejbohatším zdrojem hořčíku a tudíž je vhodná pro každodenní užití, je bohaté i na další zdroje jako je vápník, měď, železo, zinek, draslík.

HOŘČÍK: každá buňka v těle obsahuje tento minerál a potřebuje ho ke své funkci. Hořčík pomáhá zvyšovat energii, uklidňuje nervy, pomáhá při trávení a zmírňuje bolesti svalů. Jedná se o základní minerál pro lidské tělo, podporuje zdraví srdce a soustředění/jasnost mozku. Některé minerály, jako je hořčík, vyžadují správnou rovnováhu s jinými minerály pro optimální absorpci. Ceremoniální kakao je jedním z nejlepších zdrojů hořčíku, protože má perfektní rovnováhu mezi vápníkem a hořčíkem. Hořčík aktivuje více než 300 biochemických reakcí prospěšných pro lidské tělo. Hořčík byl spojován se zvýšením nálady, snížením příznaků spojených s úzkostí. Je také známo, že zmírňuje negativní příznaky PMS a menstruace.

kakaovy ritual

 

Zdraví mozku a srdce

Kakao obsahuje více než 300 různých typů sloučenin antioxidantů (40krát více antioxidantů než v borůvkách!). 

Kakao má nejvíce antioxidantů ze všech potravin na planetě. 

To znamená, že zabraňuje buněčné smrti v mozku a zároveň podporuje schopnost mozku vytvářet nové vzpomínky a vytvářet nová spojení. Kakao také zvyšuje průtok krve mozkem, což znamená více kyslíku pro mozek. To má za následek větší bdělost a kognitivní schopnosti. Flavonoidy v kakau, které fungují jako antioxidanty, pomáhají předcházet nemocem mozku spojeným se stárnutím, zejména Alzheimerově chorobě a dalším formám kognitivního poklesu.

Kromě živin kakao obsahuje neuro-chemikálie, také známé neurotransmitery, které fungují jako poslové, kteří říkají našemu tělu, co má dělat: ovlivňují naši náladu, naši energii, bdělost a koncentraci.

Kakao také obsahuje sloučeniny s psychoaktivními vlastnostmi, jako je theobromin a kofein, které jsou známé jako methylxantiny

Methylxantiny, které působí na adenosinové receptory v centrálním nervovém systému, zvyšují úroveň vzrušení, nálady a koncentrace.

Theobromin, (Theo = Bůh, Bromid = Jídlo) působí jako vazodilatátor, což znamená, že uvolňuje hladké svalstvo. 

Jedná se o alkaloid, je úžasně jemný a dlouhotrvající stimul, který se nachází téměř výhradně v kakau. Protože je chemicky podobný kofeinu, je Theobromin často srovnáván se svou sesterskou molekulou, pokud jde o sílu a má se za to, že tvoří asi 25 procent síly kofeinu. 

Stimulanty však zacházejí s lidským tělem velmi odlišně: kofein je stimulant centrálního nervového systému, zatímco Theobromin je kardiovaskulární stimulant.

Kofein zasáhne tělo tvrdě a rychle s otřesem a následným nárazem, kde theobromin zvedá náladu a energii na delší dobu a přispívá k duševnímu soustředění díky dokončení úkolu. (Koncentrace).

Kromě stimulačních účinků, theobromin uvolňuje tkáň hladkého svalstva, rozšiřuje cévy a je mírným diuretikem. 

Berme na vědomí, že theobromin je toxický pro zvířata, jejichž systémy ho špatně metabolizují, na rozdíl od lidí.

Fenylethlamin (PEA)

PEA je nejčastěji označována jako „chemikálie lásky“, protože usnadňuje chemii mozku, která je často spojována s pocity, které máme, když jsme „zamilovaní“. PEA se zvyšuje, když se cítíme uchváceni osobou nebo úkolem. Je to zčásti to, co zažíváme, když ztratíme pojem o čase a ponoříme se.. do něčeho.

Anandamid (AEA) v sanskrtu znamená ananda doslova „blaženost“, což z anandamidu dělá „chemikálii blaženosti“ v čokoládě. 

Anandamid je neurotransmiter, který se přirozeně vyskytuje v kakau a také v lidském mozku (jediná dvě místa, kde se v současnosti nachází). Tento neurotransmiter se přirozeně vyskytuje a je zodpovědný za vytvoření dynamického stavu naplnění, radosti a klidu.

Kakao v podstatě přidává anandamid do našeho mozku a poté inhibuje schopnost těla metabolizovat a odbourávat tuto chemikálii, čímž ji udrží v našem systému déle a prodlouží nádherně tzv. “High feeling”.

Inhibitory monoaminooxidázy (MAOI)

Kromě látek modulujících neurotransmitery, které inhibují recyklaci anandamidu, kakao obsahuje další inhibitory, které příznivě interagují s jinými mozkovými chemikáliemi. Nejpozoruhodnější jsou inhibitory monoaminooxidázy nebo MAOI. 

MAO je enzym určený k metabolizaci skupiny neurotransmiterů, které zahrnují serotonin a dopamin.

Serotonin přispívá k našemu štěstí a reguluje náladu, chuť k jídlu a funkci spánku. Dopamin pomáhá regulovat pohyb, pozornost, učení a emoční reakce. Umožňuje nám to nejen vidět odměny, ale také jednat, abychom se k nim přiblížili. Nízké hladiny dopaminu a serotoninu souvisí s depresí.

MAOI v kakau pomáhají udržet oba tyto neurotransmitery v našem mozku déle. I když je tento přetrvávající účinek ve většině případů úžasný, může způsobit problémy těm, kteří užívají vysoké dávky antidepresiv na bázi MAOI (antidepresiva první generace) nebo na bázi SSRI (selektivní inhibitor zpětného vychytávání serotoninu) nebo na bázi SNRI (Antidepresiva (inhibitor zpětného vychytávání serotoninu a norepinefrinu).

 ritualni kakako

 

  

Je nutné podotknout, že různá rituální kakaa mohou mít rozdílný efekt na naše zdraví. Je to způsobeno zpracováním kakaových bobů.

Prvně bychom mohli zdůraznit, že kakao může mít mnohem více kroků k jeho zpracování, pokud proces nekončí u fermentace, kakao je ovlivněno dalším zpracováním. 

Například Kiethovo kakao obsahuje vyšší dávku Theobrominu než kofeinu!

Kieth zdůrazňuje, že některá kakaa přináší efekt “buzzy, but no focus”, což by v překladu mohlo znamenat také efekt, jaký na naše tělo má káva. Rychle nám vyletí hladina energie, často jsme však rychle unavení a rozklepaní a soustředěnost je ta tam. Theobromin nám pomáhá právě s koncentrací a příjemným tzv. High feelingem. 

 

Je velmi důležité s jakou energií se pracuje během procesu zpracování.

Další velice důležitou zmínkou je, že před každým odeslaným balíčkem Kieth uctívá každé kakao jednotlivě svým požehnáním. 

Jeho žena Barbara sdílí, “Kiethův blessing (požehnání) probíhá tak, jako když promlouvá ke své lásce nebeské, jako zamilovaný muž promlouvá ke své ženě”. :)

 

Kakao jako rituál 

Vnímáme-li přesah a v uctivosti přistoupíme ke kakau jako k rostlinné medicíně naladíme se na jejího Ducha. Hlavní “postavou” při rituálech je tedy Duch kakaa. Vše záleží na ladění a vztahu průvodce a Ducha kakaa. Průvodce by měl být dostatečně otevřen vedení, kterým ho kakao vede. 

Následující kroky, které ceremonií vedou jsou různé, pokud je průvodce jógovým mistrem, může spojit jógu s kakaem, zpěv s kakaem, meditaci s kakaem, veškeré nástroje jsou vítány.

 

 kakaove boby

 

 

Samotná příprava kakaa by měla probíhat rituálně, v naladění, vědomě. 

Průvodce kakao připravuje a vaří se záměrem a čistou energií. 

Kultivuje vědomou praxi, aby byl schopen v čisté energii, vytvořit to pravé prostředí. 

Bezpečný prostor, který je základní komoditou každé duchovní praxe ve sdíleném prostoru s ostatními. 

Součástí rituálu mohou být hlubší ponory účastníků, mohou se otevřít hlubinná témata.

Důležitá je příprava, péče během rituálu a také po něm. 

Základem je tedy mít kvalitní zdroj kakaa, nabýt vědomí odkud kakao pochází, z jakých zdrojů, jak je zpracováno, být v úzkém spojení s farmou, šamany, lidmi, kteří dávají celý proces rituálního kakaa do chodu. 

Nejlépe, aby průvodcem byl zkušený jedinec, ať již je sám klasifikovaným průvodcem rituálního kakaa či podobně laděné hluboké práce (terapeut, vedení hlubinných průchodů, lektor jógy, šaman, léčitel). 

 

Důležité je otevřít ceremonii a také ji uzavřít. 

Co se během ceremonie tvoří je na Kakau, průvodci a vlně účastníků. Součástí může být jóga, tanec, meditace, muzikoterapie, masáž, léčení hlubokých traumat a bloků, skupinový obřad, individuální péče.

 

Kakao se připravuje se záměrem, při jeho přípravě by měl být průvodce přítomen, naladěn a kakaovou přípravu včetně vaření, chystání prostoru, naladění energie, vytvoření bezpečného prostoru a příjemné atmosféry pro účastníky a také pro sebe. Rituální kakao popíjíme se záměrem ve skupině a nebo také o samotě. Podporuje náš duchovní růst a osobní praxi, pokud k němu takto přistupujeme. Kakao se také může pojídat, přidávat do pokrmů, pečení a jiné. Fantazii se meze nekladou. 100 % kakao je bohatstvím a lékem pro naši duši, tělo i mysl. 

 

kakao laska

 

Speciální Kiethovo kakao nás učí jedinečnost příběhu, šaman Kieth vypráví svůj příběh o tom, jak je nutné na sobě pracovat a projít cestou vnitřního poznání, jako intuitivní léčitel čistě naslouchal Vyššímu vedení, které ho dovedlo až ke kakau - k samotnému zdroji, o kterém místní neměly ponětí. 

(Nutno podotknout, že deštné pralesy, ve kterých kakao roste, jsou poměrně náročným procesem k nalezení této Posvátnosti).

Na místě v Guatemala díky své vizi, našel medicínu kakaa, kterou šetrně zpracovává, zaměstnává 30 místních žen a společně tvoří malou farmu, kde o kakao pečují. 

Šetrně a vědomě nakládají se zdroji, kakao má péči - čistění, fermentování a je mu dopřáváno s radostí, lehkostí a zpěvem místních žen té nejlaskavější péče. 

Kiethovo kakao v procesu zde končí, vytvořená kakaová pasta se zabalí a posílá se k novým majitelům.

Ladné předávání medicíny dál, které určuje distributorům v dalších zemích aby prošly jeho výcvikem ceremonialisty/tky kakaa, to znamená, že se nejedná pouze o business spojený s prodejem, ale o šíření medicíny Matky Kakaa a za to jsme mu ze srdce vděční. 

Více na: https://www.keithscacao.com/ 

 

Zájem toto lahodné a láskyplné kakao zakoupit - možnost v ČR pouze přes www.katerinalove.cz , zájemce o rituální obřad s kakaem a možnosti kakao ochutnávat žádáme zrovna tak o kontakt přes webové stránky nebo email kacectverec@gmail.com 

 

Zpět do obchodu