Duhová magie čaker

 Slovo čakra pochází ze sanskrtu a znamená vír či kruh. Jde o centra, kde se v těle shromažďuje energie. Podle staroindických či tibetských textů je v těle 7 hlavních a 42 vedlejších čaker, které jsou vzájemně propojeny tzv. nádí. Nádí jsou rozvodné kanálky, kterými energie proudí mezi různými místy v těle. V některých zdrojích se nazývají meridiány, ale funkce zůstává stejná.

Kromě čaker a nádí jsou s energetickými toky v těle spojená ještě vibrační pole energií, která jsou jakési přijímače vědomí na určitých frekvencích. Harmonizací a léčbou pomocí energetických toků se zabývá například akupunktura, čínská nebo indická medicína. Západní civilizace tyto faktory při léčbě nemocí opomíjí, což je poměrně škoda.

Každá čakra má svoji konkrétní barvu a je zodpovědná za správnou funkci orgánů v místě, kde se nachází, ale ovlivňuje i naši psychickou a duševní pohodu. Zajímavostí je, že první čakra u mužů se otáčí ve směru hodinových ručiček a u ženy je tomu naopak.

 

čakry

 

 

První čakra - Múladhára-čakra - kořenová

 

Umístění: na samém konci páteře mezi řitním otvorem a pohlavními orgány

Barva: červená

Nerost: onyx

Vůně: cedr, hřebíček

 

Kořenová čakra má při správném fungování probouzet kreativitu a skryté síly člověka. Pokud je z nějakého důvodu zablokovaná, způsobuje nevědomost. Člověk se cítí velmi unavený a bez energie a dost často je blokace spojena s pocitem těžkých nohou. V kompetenci múladhára-čakry  jsou základní lidské potřeby jako spánek, jídlo a pocit bezpečí. V oblasti této čakry je sídlo hadí energie kundalini.

 

Druhá čakra - Svadhišthána-čakra - sakrální

 

Umístění: asi 3 cm nad dolním koncem páteře, mezi řitní a křížovou kostí

Barva: oranžová

Nerost: beryl

Vůně: ylang ylang, santal

 

Sakrální čakra je také nazývána sexuální čakrou. Ovlivňuje tvorbu hormonů, sexuální energii, plodnost, ale také ledviny a močový systém. Působí na emoce a mezilidské vztahy. Pokud je zablokovaná, způsobuje sexuální chladnost, odtažitost a potlačování emocí. Vyvolává také závist, pochybnosti či lenost. Při hyperfunkci může způsobovat nepřiměřené citové reakce či hysterický pláč.

 

Třetí čakra - Manipúra-čakra - solární

 

Umístění: solar-plexus, 2 prsty nad pupíkem

Barva: žlutá, oranžová

Nerost: rubín

Vůně: levandule, rozmarýn a bergamot

 

Čakra, která se nachází u pupíku má zodpovědnost za sebevědomí a vůli. Navozuje životní pohodu a pozitivní vyzařování osobnosti. Žlutá barva podporuje koncentraci a schopnost něčeho dosáhnout. Stimuluje nervový systém a může pomoci při léčbě kožních problémů. Když čakra nefunguje správně, mohou se objevit pocity ztráty odvahy, ztráty svobodné vůle a nebo vytváření falešných představ.

Při podzimních depresích je vhodné stimulovat čakru například pomocí aromaterapie nebo za použití harmonizační mantry RAM.

 

Čtvrtá čakra - Anaháta-čakra - srdeční

 

Umístění: uprostřed hrudi

Barva: nebesky modrá (v některých zdrojích se uvádí oranžová či zelená)

Nerost: safír

Vůně: růžový olej

 

Tato čakra leží na pomezí mezi čakrami dolní části těla (fyzická a materiální rovina) a mezi čakrami horní poloviny těla (duchovní a emocionální rovina). Po jejím probuzení můžete pocítit všeobjímající božskou lásku. Čakra působí na srdce, plíce a jejich prostřednictvím na lásku a emoce. Blokace čakry omezuje dávání, ale i přijímání lásky a lidé se zablokovanou čtvrtou čakrou mohou pociťovat tíživý pocit samoty.

 

Pátá čakra - Višuddni-čakra - krční

 

Umístění: oblast hrtanu

Barva: modrofialová

Nerost: křišťál

Vůně: šalvěj, eucalyptus

 

Čakra umístěná uprostřed krku je zodpovědná za schopnost komunikace, vyjádření a průraznost osobnosti. V případě blokace čakry se může objevit například koktání, zadrhávání v řeči a nebo tréma před projevy na veřejnosti. Správně fungující čakra umožňuje plné projevení kreativní, umělecké či hudební stránky osobnosti. Překonání problémů je pro člověka s plně fungující pátou čakrou hračka. Posílit její funkci můžete pomocí mantry HAM.

 

Šestá čakra - Ádžňá-čakra - čelní

 

Umístění: mezi obočím, oblast „třetího oka”

Barva: bílá, zářivě modrá

Nerost: opál

Vůně: jasmín, máta peprná

 

Posiluje intuici, celkové myšlení a představivost. Zablokovaná způsobuje neschopnost jasně uvažovat, přízemní myšlenky a odmítání duchovna. Velmi často také působí migrény. Při zpěvu mantry ÓM podporujete správnou funkci čakry.



Sedmá čakra - Sahasrára-čakra - korunová (temenní)

 

Umístění: na vrcholku hlavy nad temenem

Barva: průzračná, fialová

Nerost: diamant, vltavín

Vůně: kadidlo, lotos

 

Korunní čakra se dostává do harmonie v té chvíli, pokud jsou v harmonii i ostatní čakry. Ovlivňuje koncentraci na vše podstatné. Při blokaci se můžete cítit ustrašení a nejistí. Pokud je vaše temenní čakra naopak přetížená, jsou zde pocity nepostradatelnosti, neadekvátní odpovědnosti za osudy ostatních a dokazování osobní důležitosti.


Protože na otevírání a harmonizaci čaker můžete působit i při meditacích či při cvičení jógy, doporučujeme korkovou eko podložku s vyobrazením symbolů všech sedmi čaker nebo čakra barevné legíny.

 

 

Autor: Radka Fučíková

 

Zpět do obchodu