Vše, co jste chtěly vědět o menstruačním kalíšku a bály jste se zeptat

Rozhodla jsem se s vámi podělit o moji zkušenost s menstruačním kalíškem, protože když jsem se rozhodovala pro tuto alternativu, důležité informace na internetu chyběly. Tohle téma je poměrně intimní, ale cítím, že by mohlo některým z vás při rozhodování pomoc, a proto jdu s kůží na trh.

 

Kalíšek? A k čemu je to dobré?

 

Menstruační kalíšek je pomůcka, která zadržuje menstruační krev uvnitř těla. Je vyroben z lékařského silikonu a má tvar zvonu či trychtýře. Více se o něm začalo mluvit, teprve v posledních letech, a to zejména kvůli ekologickým výhodám. I mojí motivací při pořizování kalíšků byla ekologie. Zkrátka už mě nebavilo to ohromné množství odpadu, které jsem kvůli tomu, že jsem žena a mám své dny, produkovala. V posledních letech jsem přecházela od vložek k tamponům a zpět, a ne vždy to bylo úplně ideální. Také se mi často vypařilo z hlavy to, že došly zásoby a když “přijela Teta Irma” zoufale jsem improvizovala s posledním tamponem, který jsem vyhrabala na dně kabelky.

 

Velký nebo malý - to je oč tu běží

 

U většiny kalíšků bylo na výběr ze dvou velikostí. To byla první věc, která mě zarazila a se kterou jsem měla poměrně problém. Nikdy jsem si “to tam dole” s žádnou z mých kamarádek nepoměřovala a nepředpokládám, že by v tom každá z nás měla hned na první pohled jasno. Rozhodně jsem se nehodlala smířit s myšlenkou, že koupím kalíšek, který bude moc malý a nebo moc velký. Před zakoupením kalíšku jsem si pročítala diskuse uživatelek, recenze blogerek i produktové informace na e-shopech. A nakonec jsem své rozhodnutí vyvodila pomocí 3 jednoduchých otázek. Pokud alespoň na dvě otázky odpovíte ano, měla byste zvážit nákup většího kalíšku:

 

  • Máte za sebou přirozený porod?
  • Je vám více než 30 let?
  • Trpíte silnou menstruací?

 

Pokud alespoň na dvě otázky odpovíte ano, měla byste zvážit nákup většího kalíšku.

Pro sebe jsem vybrala kalíšek menší velikosti a musím říct, že jsem se napoprvé trefila. Doufám, že štěstí budete mít při výběru i vy.

 

Tvar je důležitý

 

Když jsem kalíšek doma poprvé rozbalila, přišel mi dost velký, než aby se “tam” mohl dost dobře vejít. Moje obavy ale zmizely při první aplikaci. Jak je zmíněno výše, kalíšky jsou vyrobeny z měkkého lékařského silikonu, který se uvnitř těla dokonale přizpůsobí. Před první aplikací je dobré si vyzkoušet několik typů skladů kalíšku, aby šel lépe zavádět. Kalíškové expertky vymyslely 9 různých způsobů, jakými kalíšek poskládal, aby pohodlně vešel poševním vchodem.

 

Můžete se inspirovat tímto videem:)

 

Mně osobně se osvědčil sklad Punch down, kdy jednoduše hranu kalíšku překlopíte dovnitř a dolů a vznikne tak tvar podobný poupěti. Ostatní tvary mi přijdou zbytečně komplikované, ale určitě vyzkoušejte, co nejlépe sedne vám.

 

Poprvé..

 

Zpočátku je dobré kalíšek zavádět ve sprchovém koutě či ve vaně. Může se totiž stát, že se to nepovede napoprvé, a je proto dobré mít po ruce vodu pro opláchnutí. Kalíšek je také lepší navlhčit vodou. Zavádění je pak plynulejší a příjemnější.

Pokud se povede, poznáte to tak, že kalíšek je v pochvě plně rozvinutý a při pohybu ho necítíte. Jediné, co může být trošku nepříjemné, je tyčinka, která může vykukovat ven z pochvy a dráždit sliznici. Můžete ji snadno upravit nůžkami na požadovanou velikost. Nedoporučuji ji však odstřihnout úplně, protože se může hodit při vyjmutí kalíšku.

GAIA CUP menstruační kalíšky

 

Když se kalíšek naplní

 

To, že je kalíšek plný, nepoznáte. Tedy, poznáte to, pokud přeteče. Pokud se tomuto chcete vyhnout, kontrolujte ho každé 2 - 4 hodiny. Záleží to na síle vaší menstruace. Po čase již samy zjistíte, kdy je ten pravý moment. A pokud chcete mít kalíšek zavedený i přes noc, doporučuji ho doplnit pro jistotu ještě vložkou.

Kalíšek vyjmete tím, že uvolníte podtlak. Stačí jednou rukou uchopit tyčinku kalíšku a druhou rukou lehce stihnout stěny kalíšku k sobě. Tlak by se měl uvolnit a kalíšek by měl jít ven jednoduše. Rozhodně by vyndavání nemělo bolet!

Kalíšek naplněný menstruační krví není nic pro slabé jedince. Zpočátku mi to také dělalo problém, ale pak stačilo si uvědomit, že i krev je mojí součástí, a to, co prožívám je jen součástí mojí ženské role a hned šlo vše o něco snáz.

Po vyprázdnění kalíšku ho opláchněte vodou nebo v nouzovém případě očistěte vlhčenými ubrousky a vložte zpátky do pochvy.

 

Na konec mu dopřejte péči

 

Po ukončení menstruace je nutné kalíšek vyvařit, aby se z něj odstranily všechny bakterie a nečistoty. Kalíšek je možné vyvařit zahřátím v mikrovlnné troubě a nebo klasicky v horké vodě. Ideálně po dobu 5 - 6 minut. Kalíšek je pak připraven k použití v následujícím měsíci. Výrobci uvádí, že kalíšek vydrží při správném zacházení i déle než pět let. Dovedete si představit tu ohromné množství hygienických pomůcek, které to ušetří?

Se svou volbou jsem maximálně spokojena a slyším to i od kamarádek ve své okolí. Kalíškům rozhodně patří budoucnost. Pokud se chcete i vy přidat k hnutí „kališnic”, prohlédněte si nabídku kalíšků na našem e-shopu.






 

Autor: Radka Fučíková

Zpět do obchodu