Omlouváme se, objednávky je možné zadat, jen budou odbaveny až 25.4. Děkujeme za pochopení. Krásný den ARYAMA :)

Jak na zero waste?

Zero waste by se dalo do češtiny přeložit jako život bez odpadu. Jedná se o životní styl, který podporuje minimalismus odpadu a opětovné využívání všech zdrojů.

Styl zero waste vznikl v Americe a v posledních letech se pomalu dostává i k nám do Čech. Pokud vás tento styl života zaujal, je dobré si uvědomit, že ne vše jde hned a radikálně. Vše má svůj čas. Nicméně pro začátek můžete zkusit menší změny ve vaší domácnosti a okolí a postupně přidávat další a další. I malé změny mohou vyústit v něco velkého.

 

Minimalizujte svoji domácnost

Dle průzkumů má mnoho z nás domácnost plnou nepotřebných tzv. “lapačů prachu”. Podívejte se doma okolo sebe a zkuste se zamyslet – používáte všechny tyto věci na 100 % nebo vám doma jen leží? Myslím tím např. sezónní dekorace, svíčky, malé bločky, do kterých si stejně nic nepíšete, mnoho kuchyňských spotřebičů, které nevyužíváte a mnoho dalšího.

Podívejte se v kuchyni, kolik plastů se za den spotřebuje. Zkuste omezit plastové nádobí, příbory, kelímky, láhve, brčka. Používejte klasické skleněné nebo porcelánové nádobí či ocelová brčka. Zbytečně si nekupujte vodu v plastových lahvích, ale doplňujte si vodu do láhví na více použití. I v koupelně se používá mnoho plastů, pořiďte si tuhé šampony a sprchové gely nebo bambusové kartáčky na zuby. Vatové odličovací tampónky můžete vyměnit za ručně háčkované, které vám vydrží i několik let. Všechny nepotřebné věci by měli jít pryč a vaše domácnost by měla razit heslo minimalismus.

 

Ecoheart bambusové kartáčky

                                           Ecoheart - bambusové kartáčky

 

Omezte nákupy oblečení

Otevřete Vaši šatní skříň a zkuste se zamyslet, jaké oblečení opravdu nosíte a jaké kousky vám doma jen nečinně leží. Dle průzkumů vychází, že lidé mají doma až 65 % oblečení, které využívají pouze 1x do roka. Není to škoda? Spíše investujte do kvality zboží než do kvality. Nezapomeňte navštívit i second handy, protože tam se občas najdou poklady! A to myslím doslova. Nové značkové zboží ještě s visačkou za pár korun.

 

Stop igelitovým sáčkům a taškám

Pokud jste fandy igelitových pytlíků a tašek, zkuste jinou alternativu. Když se podíváte okolo nás, podél silnic, na loukách, v rybnících nebo v lesích, vidíme mnoho poletujících igelitek a sáčků, které znečišťují prostředí. Na nákupy ovoce a zeleniny můžete jako alternativu použít buď síťovky nebo klasické bavlněné tašky, které se dnes dají sehnat téměř kdekoliv a vydrží vám několik let. Navíc je možné si tašky vybrat s fotkami vaší oblíbené kapely nebo s motivačním citátem. Hledáte-li tašky a košíky z udržitelných materiálů, mrkněte třeba na Biano.cz, kde můžete i v dalších kategoriích filtrovat produkty do domácnosti podle toho, zda jsou z materiálů, které pomáhají šetřit životní prostředí.

 

Zero waste je sice životní styl, ale je třeba se k němu prokousat postupně. I tyto vyjmenované příklady vás někam posunou, pokud je budete dodržovat. A věřte, že i malý krok je krok dopředu.

 

 

 

Autor: Martina Kosar

 

Zpět do obchodu