AHOJ! Vítám Tě:) Že jsi to TY, dám ti tajnou slevu -10%. Použij kód Joga10 :)

Zajímavá fakta o bambusu

Tentokrát se podíváme na rostlinu, kterou jistě každý z nás alespoň jednou za život viděl - bambus.

Jaká jsou všechna využití bambusu a čím vás může překvapit? Čtěte dál a vše se dozvíte!

 

Bambus není tím, čím se zdá

Jako bambus můžeme označit množství trav z rodu lipnicovitých. Na světě roste přes 1400 druhů bambusů. Vyznačují se dlouhými dřevnatými stébly a zajímavostí je, že vlastně nejde o strom, ale o trávu. Přirozeně se vyskytuje na všech kontinentech kromě Antarktidy a Evropy. K nám byl dovezen až v 19. století a nyní je součástí mnoha evropských zahrad a parků. Vzrostlé rostliny se mohou pyšnit pestrými barvami a jsou elegantním doplňkem ostatní zeleně.

 

Využití od A do Zet

Využití bambusu je široké. Pro jeho pružnost a ohebnost se používá k výrobě nábytku, papíru a buničiny a z bambusových vláken se vyrábí i oděvy. Můžete se setkat například s ponožkami či spodním prádlem z bambusu. Bambusová vlákna jsou pro použití vhodná, protože mají přirozené antibakteriální a termoregulační vlastnosti, a proto pomáhají proti nadměrnému pocení a zápachu.

S bambusem se můžeme setkat i v asijské kuchyni a to ve formě bambusových výhonků. Ty obsahují bílkoviny a sacharidy a jsou příjemným zpestřením každého pokrmu.

 

Mistr regenerace

Bambus je rostlinou budoucnosti, a to zejména díky vysoké schopnosti regenerace a širokému spektru využití při stavbách a konstrukcích. Dřevnaté stéblo rostliny může dosahovat výšky až 40 m a je rekordmanem v rychlosti růstu. Za jeden den může vyrůst až o 1 m. Tím pádem není potřeba zasazovat nové rostliny - využívají se vzrostlé stromy, které se během pár měsíců plně regenerují.

 

Žádná chemie není potřeba

Na bambusových rostlinách je skvělé to, že nepotřebují ošetření pesticidy. Obsahují přirozenou antibakteriání látku, která případné škůdce odpuzuje. Pěstování je tedy velmi snadné a vyžaduje minimální péči.

 

Pandy ho prostě žerou

Zajímavostí může být i to, že bambusy představují podstatnou část potravy pro pandu velkou. Její jídelníček je právě z 99% procent tvořen bambusovými listy. Nejraději má druhy  Pseudosasa japonica (Bambus metake), Phyllostachys nigra (Černý bambus) a Phyllostachys bissetii (Listoklasec Bissetův) a jejich pořádáním tráví až 15 hodin dne.

 

panda bambus

 

V našem e-shopu můžete najít zubní kartáčky a brčka, které mají rukojeť vyrobenou z bambusu. Konkrétně jde o druh Phyllostachys edulis, česky Listoklasec jedlý, který pandy nejedí. V Číně je tento druh bambusu nejrozšířenější a přezdívá se mu bambusový král.

 

Vyzkoušejte i vy bambusové kartáčeky od značek EcoHeart, Mobake a Hydrophil a užijte si čištění zubů ekologicky!

 

 

Autor: Radka Fučíková

 

Zpět do obchodu