AHOJ! Vítám Tě:) Že jsi to TY, dám ti tajnou slevu -10%. Použij kód Joga10 :)

Správný čas na jarní detox

Jaro je období, kdy většina z nás cítí potřebu se očistit a odlehčit. Už i naši předci toto období brali jako příležitost k ozdravení a proto také před Velikonocemi drželi půst. Toto postní období trvalo 40 dní a kromě abstinence a vyřazení těžkých pokrmů z jídelníčku se také jedlo jenom jednou denně. V současné době kdy většina z nás chodí do práce nebo se stará o rodinu je tato forma půstu prakticky nesplnitelná. Nicméně, není důvod zoufat! Moderní půst neboli detox je uzpůsoben současnému životnímu stylu a stravovacím návykům.

 

Zdravá strava je základ

 

Základem detoxu je vyloučit na určitou dobu ze stravování těžká, mastná jídla, sladkosti a veškeré nezdravé pochutiny a nahradit je potravinami, která nám pomohou očistit po zimě zanesený organismus. Důležité jsou hlavně ovoce, zelenina, vláknina a rostlinné bílkoviny. Jedním z hlavních pilířů je ovšem pitný režim. Nejlepší je pít obyčejnou, neslazenou vodu, bylinné čaje a jako doplněk ovocné a zeleninové šťávy. A pít je opravdu důležité. Pročistíte tak ledviny, které bývají vlivem mnoha faktorů plné škodlivých látek. Ideální doporučovaná dávka tekutin v období půstu je až 2 - 3 litry tekutin za den.

 

Vyhněte se potížím a postupujte obezřetně

 

Pokud nejste na lehkou stravu a na tak velký příjem tekutin zvyklí, rozhodně nezačínejte s půstem ze dne na den. Tělo si nejprve musí na nový režim zvyknout. Pokud byste z ničeho nic začali hladovět, můžete si přivodit vážné zdravotní potíže.

Začínejte pomalu s obměnou jídelníčku, zařaďte více zelených potravin jako například špenát, hrášek nebo řapíkatý celer. V období půstu nejsou povoleny alkoholické nápoje a také se doporučuje omezit pití kávy a černého čaje. Pokud by vám chyběla přes den energie, nahraďte kávu zeleným ječmenem a nebo zeleným čajem, který má skvělé detoxikační účinky a obsahuje vysoké množství teinu.

 

 

jarní detox, zero waste vegan, přírodní kosmetika

 

 

Pohybem proti únavě

 

V období detoxu může vaše tělo reagovat na nastolené změny větší únavou. Je to normální. Organismus ze sebe vyplavuje jedy a škodliviny, a to je velmi namáhavé. Ve dnech, kdy budete mít naplánovaný nejintenzivnější půst hodně odpočívejte. Spánek rozhodně není na škodu, právě naopak. V méně intenzivních dnech detoxifikace se doporučuje hýbat se, aby se rozproudila lymfa a proces detoxifikace se urychlil. Ideální aktivitou pro tyto dny je jóga, obzvlášť pak jin jóga, čakrová jóga a nebo bikram jóga v teplém prostředí. Chybu neuděláte ani, když se při půstu vydáte na delší procházku jarní přírodou a nebo do sauny, která má skvělé očistné účinky.

 

Myslete na sebe a dopřejte si péči

 

Protože půst není jenom o péči o tělesnou schránku, ale i o pročištění hlavy, měli bychom si udělat čas jen sami pro sebe a dopřát si i trošku rozmazlování. V jarním období je příjemné zajít si na masáž horkými kameny a nebo na detoxikační medovou masáž, která vás zbaví škodlivin i veškerého napětí.

Správně bychom měli také doplňovat vitamíny. Ne všechny vitamíny a živiny jsme schopni do svého těla dostat přirozenou cestou, a proto je někdy dobré sáhnout po doplňku stravy, který nám potřebné látky dodá. Pro jarní období se hodí doplnit zejména hořčík, který je zodpovědný za nervovou soustavu a zinek, který podporuje zdravý vzhled vlasů, nehtů a kůže.

Jarním detoxem můžete vyléčit své tělo a ulevit mysli. Je jen na nás, jestli ho budeme zařazovat pouze na pár dní na jaře, pravidelně během roku a nebo jestli se půst stane naším novým životním stylem. Každopádně ten pocit, že děláme něco pro sebe, protože nám na nás záleží, je k nezaplacení.

 

 

 

Autor: Radka Fučíková

 

Zpět do obchodu