AHOJ! Vítám Tě:) Že jsi to TY, dám ti tajnou slevu -10%. Použij kód Joga10 :)

Provoňte si život vonnými tyčinkami

Víte, jak si ještě víc můžete zpříjemnit čas, který věnujete cvičení jógy nebo meditaci? Zkuste zapojit více smyslů a harmonizujte sebe i prostor, ve kterém se nacházíte pomocí aromaterapie. Správnou atmosféru vám pomohou vytvořit vonné tyčinky!

 

S vonnými tyčinkami jste se už v životě pravděpodobně někdy setkali. Nejčastěji se využívají v čajovnách, v masážních salonech nebo v jógových studiích. Jejich účelem ale není jen přinést pro místnosti příjemnou vůni. Vonné tyčinky mají díky různorodým bylinám a přísadám i vliv na lidskou psychiku a dokáží víc, než by se na první pohled mohlo zdát.

Co jsou to vonné tyčinky?

Ve starověkém Egyptě zprostředkovávaly vonné tyčinky setkání s bohy, v Číně se využívaly jako součást léčby v tradiční medicíně a v Tibetu, Indii či v Nepálu jsou od pradávna součástí náboženských a meditačních rituálů.

V současné době patří tyto země a Japonsko mezi největší producenty tohoto voňavého zboží. 

Při výrobě vonných tyčinek se nejčastěji používají sušené lokální byliny, kůra z exotických stromů nebo pryskyřice rozemleté na jemný prášek, který se pak za pomoci medu nebo esenciálních olejů spojí v jemnou pastu, která se nanese na bambusový odštěpek. Tvary a typy tyčinek mohou být různé, záleží nejen na výrobci, ale i na zemi původu či na účelu, pro který je tyčinka určená.

 

buddhist-g4f7761953_640

Jak vybrat vonné tyčinky?

I vy si na vlastní kůži můžete vyzkoušet, jak na vás budou jednotlivé vůně vonných tyčinek působit. Na výběr je celá řada typů a druhů. Liší se nejen podle země, kde byly vyrobené, ale také použitými bylinami či esencemi.

 

Inspirovat při výběru vás může tenhle krátký seznam nejoblíbenějších vůní a jejich účinků:

 

  • Santalové dřevo - dokáže rozjasnit mysl a přinést nové nápady a svěží myšlenky. Povzbuzuje a zlepšuje koncentraci.

 

  • Růže - květina lásky, jejíž vůně vás zklidní, ale také naladí na příjemný večer s partnerem či partnerkou. Je považována za afrodiziakum.

 

  • Jasmín - vůně jasmínu dokáže projasnit i zamračený den. Zbavuje depresí, splínů a smutné nálady, probouzí laskavost a láskyplnost.

 

  • Ambra - tahle vůně má velmi zvláštní původ. Jejím zdrojem je vývržek z žaludku vorvaně obrovského. Tento živočich nám z hloubky prostřednictvím omamné ambry přináší porozumění hluboko zasutým pocitům a myšlenkám. Dokáže velmi příjemně naladit a povzbudit při cvičení i při rozjímání. Ambra je také považována za účinné afrodiziakum.

 

  • Patchouli - vůně z této exotické rostliny nám napomáhá lépe rozumět okolnímu světu. Intenzivnější vnímání emocí a světa kolem nás dodává naší existenci nový rozměr. Patchouli přináší dobrou náladu a zbavuje depresí a smutku.

 

Kromě jednodruhových vonných tyčinek si můžete vybírat i z nejrůznějších vonných směsí, které jsou například vhodné pro konkrétní čakru, znamení zvěrokruhu či pro ajurvédské dóši.

 

Jak používat vonné tyčinky?

 

Použití vonných tyčinek je snadné, ale přesto je potřeba dodržovat pár bezpečnostních pravidel. Pro bezpečné umístění vonné tyčinky jsou nejlepší speciální stojánky s otvorem, do kterého se tyčinka vloží a odpadávající popílek dopadá do sběrné misky pod stojánkem nebo na plochu podložky.

 

Umístit tyčinku také můžete do vyšší misky, kterou naplníte dekoračním bílým pískem. 

Důležité je, aby tyčinka nestála v okolí ničeho, co by mohlo snadno vzplanout. Nehodí se je umisťovat na okno do blízkosti záclon nebo třeba k váze usušených květin. Tyčinka by také nikdy neměla zůstat bez dozoru, takže si ji zapalte jen, pokud u ní budete celou dobu přítomní.

Pomocí zapalovače nebo sirek zapalte konec tyčinky a po krátkém zahoření plamínek sfoukněte nebo uhaste pomocí ovívání rukou. Tyčinka by neměla hořet, ale pouze žhnout.

 

Pokud nechcete nechat tyčinku dohořet celou, můžete hořící část uhasit pomocí ponořením do písku nebo odklepnutím na nehořlavou podložku.

 

Vůně tyčinek jsou v některých případech opravdu velmi intenzivní a omamné, proto po použití tyčinek nezapomeňte vždy důkladně vyvětrat a nepoužívajte tyčinku nikdy déle než 60 minut v kuse.

 

Velký výběr vonných tyčinek najdete na Shanti.cz

 

Přejeme vám příjemné zážitky s vonnými tyčinkami. Další tipy na to, jak si provonět nejen svou jógovou praxi, najdete na Aryama.cz v článku Zázrak zvaný aromaterapie.

Zpět do obchodu