Aromaterapie aneb terapie vůněmi

Aromaterapie patří k relaxačním procedurám, které můžete praktikovat i v pohodlí vašeho domova. Osvojte si pár jednoduchých základních principů aromaterapie a provoňte si každý den.

Aromaterapie doslova znamená “léčba pomocí vůní”. Slovo léčba je nicméně nutné brát s určitou rezervou. Nemůžete očekávat, že vás rostlinné esenciální oleje zbaví zánětů slepého střeva či krátkozrakosti. Aromaterapie je součástí alternativní medicíny a vůně se používají pouze jako podpůrný prostředek při některých psychických i fyzických obtížích. Mohou uvolnit i povzbudit. Záleží vždy na konkrétním účelu a na jednotlivých vybraných silicích.

 

Vůně léčí od pradávna

Existuje hned několik důkazů o tom, že aromaterapie byla hojně využívána už ve starém Egyptě, Číně i v antickém Řecku. Některé esence jsou dokonce uvedeny i v Bibli (kadidlo, myrha, santalové dřevo…). 

Dnes jsme vůněmi doslova obklopeni na každém kroku. Různé aromadifuzéry, vůně do zásuvky, aromatické svíčky, vůně do auta, parfémy, kosmetika se syntetickými i přírodními esencemi jsou v moderní domácnosti již samozřejmostí. Nicméně ne všechny vůně mohou mít na psychickou pohodu výrazné a pozitivní účinky. Aromaterapie v pravém slova smyslu je zaměřena na konkrétní problém, který pomocí vůní chcete zlepšit.

Užívání jednotlivých aromat se řídí určitými pravidly a je kladen důraz na kvalitní a čistě přírodní suroviny. Aromaterapie je jakýsi rituál. Naši předci přistupovali k přírodním esencím jako k posvátnému bohatství a my bychom se k tomuto přístupu měli vrátit. Esenciální oleje představují to nejcennější z přírody. V jedné kapce oleje je ukryta síla i několika kilogramů rostlin. Myslete na to vždy, když budete brát lahvičku s olejem do ruky.

 

Síla přírodních vůní

Sami jistě znáte ten příjemný pocit, když ucítíte květinovou či ovocnou vůni. Také vůně, které máme spojené s příjemnými zážitky v nás během pár sekund dokáží vyvolat pocit uvolnění, bezpečí a klidu. Vůně spojené s prázdninami u babičky, vůně oblíbeného jídla, vůně čerstvé kávy či třeba čerstvě upečeného chleba jsou uloženy hluboko v naší paměti a pokud je někde něčekaně ucítíme, opravdu rychle se nám vybaví vzpomínky s vůní spojené.

Čichová paměť je podle vědců nejtrvalejší pamětí. Vzpomínky spojené s vůněmi si náš mozek ukládá na nejdelší dobu. Snadno se nám tak může stát, že si za pomocí vůně vzpomeneme na něco, na co jsme už dávno zapomněli. 

  Aromaterapie léčba. Vůně jóga.

Síla přírodních vůní se nejvíce projeví, pokud jí z rostliny dokážeme koncentrovat co nejvíce. Metody získávání vonných silic jsou různé a liší se vždy u každé rostliny. U některých se vzácný olej získává lisováním, jiné je potřeba destilovat a u některých po naříznutí kůry vytéká vzácná pryskyřice sama od sebe. V některých případech se olej získává i z semen či plodů.

 

Kapku po kapce

Z některých rostlin bohužel nikdy nezískáme oleje víc než pár kapek. Jde o rostliny s nízkou výnosností  nebo o ty, které se vyskytují jen na pár místech na světě. Oleje se z nich získávají jen velmi zřídka. Tyto oleje jsou pak velmi vzácné a velmi drahé (kadidlo, růže, jasmín..). K tomu, aby se tyto oleje mohly použít k terapii je nutné, je smísit s tzv. nosnými oleji. Nosné oleje se získávají z rostlin, u kterých není problém vytěžit větší množství kvalitního oleje. Ten je však bez aromatických látek a nemá zpravidla takové účinky jako vysoce koncentrované oleje z rostlin aromatických. Jedná se zejména o olej mandlový, jojobový, arganový apod.

V některých případech je možné i vonné esence smísit i s alkoholem. Vyrábějí se tak například parfémy.

  

Jak esenciální oleje používat?

Možností, jak využít esenciální vonné oleje, je mnoho. Vždy záleží na konkrétní situaci a také na druhu a kvalitě oleje. Rozhodně nedoporučujeme jakýkoliv z olejů používat vnitřně! Esence jsou velmi koncentrované a hrozí tak poleptání trávicího ústrojí. To nikdo z nás rozhodně riskovat nechce. Daleko zajímavější je vnější použití olejů:

 

  • Aromamasáž - naředěním nosného oleje s vonným ve zvoleném poměru vznikne směs, díky které si jednak vychutnáte příznivé účinky přírodních olejů na pokožku a zároveň zahalíte vaše smysly do příjemné aromatické vůně. Odpočívat bude tedy jak fyzické tělo, tak i vaše hlava.

 

  • Inhalace - ať už se rozhodnete použít éterický olej do klasické aromalampy a nebo raději sáhnete po moderních parních aromadifuzérech, efekt bude stejný - příjemně provoněná místnost či byt. Velká výhoda inhalace je, že olej si můžete dávkovat dle libosti každý den. Mějte po ruce vždy více různých olejů, které můžete nakombinovat dle aktuální nálady a psychického rozpoložení.

  

  • Aromaterapeutická koupel - jen málo věcí je příjemnějších než se po dlouhém dnu naložit do příjemně teplé vany. Esenciální oleje dělají tuhle záležitost ještě o třídu lepší. Koupel s příměsí vonných přísad je wellness, které si snadno můžete dopřát u vás doma.

 

 V dalším článku vám prozradíme, jaké esenciální oleje by u vás doma neměly chybět. Zaměříme se na jednotlivé vonné esence a poradíme, jak si namíchat povzbuzující i uklidňující koktejl vůní.

 

 

 

Autor: Radka Fučíková

 

Zpět do obchodu