Hot or not?  - Proč propadnout kouzlu Hot jógy (Bikram jóga)

Toužíte po tom, vypadat a cítit se skvěle? Pak byste si měli teď hned rezervovat vaši první hodinu hot jógy. Proč? Cvičení v teple totiž přináší viditelné výsledky o dost rychleji než klasická jóga a navíc vás naplní extra dávkou endorfinů! Tak na co ještě čekáte?

  

Jóga, při které se zapotí každý

 

Fenomén hot jógy se v ČR začal pozvolna objevovat zhruba před 15 lety. Mnozí ho brali jen jako extravagantní výstřelek, který si oblíbí pouze pár nadšenců, ale v současnosti je opak pravdou. Příznivé účinky hot jógy si zamilovává více a více jogínů. A my víme proč!

Hot jóga, tedy jóga v místnosti vyhřáté na 38 - 42°C  je zejména v zimním počasí více než příjemná. Uvolní svaly, klouby a intenzivně prohřeje celé tělo. Kromě toho má i mnoho dalších benefitů. 

I u hot jógy existuje mnoho směrů, kterými se můžete vydat. V příjemně teplém prostředí si můžete zarelaxovat a protáhnout se u klasické jin jóga a nebo se do toho pustit po hlavě a dát si do těla při dynamické vinyasa lekci. Buďte připraveni na to, že hot jóga na vás nenechá nit suchou, ale užijete si to od začátku do konce.

 

Vypoťte se do krásy a do pohody

 

Hot jóga má blahodárný vliv na pleť a celkový vzhled pokožky. Vypadá zdravěji, je pružnější a má díky dobrému prokrvení lepší barvu. Cvičením v teplém prostředí vyplavujete ze svého těla toxiny o něco více než klasickým cvičením. Je třeba ale dávat pozor na to, aby společně s potem neodcházelo z těla příliš mnoho živin a minerálů. Důležitý je zejména pitný režim. Před lekcí si vždy dopřejte obyčejnou neperlivou vodu, a to v dostatečném množství. Při lekci tekutiny také průběžně doplňujte a po lekci si dopřejte iontový nápoj či minerálku, která vám pomůže udržet v těle rovnováhu.

Během hot jógy se celé tělo prokrvuje a intenzivně regeneruje. Často se také říká, že hot jóga je skvělá na hubnutí. Něco na tom asi bude, ale určitě by to neměl být váš hlavní záměr, pokud se na lekci hot jógy vydáte. Zaměřte se spíše na posilování, zpevňování a intenzivní protažení vašeho těla. Zapracovat můžete také na dechové výdrži a hospodaření s dechem. Při lekci v horkém prostředí to bude více než třeba.

Hot jóga má příznivý vliv i na lidskou psychiku. Je vědecky dokázáno, že aktivně pomáhá v boji s depresí, takže pokud po zimě cítíte stále ještě chmury, je návštěva hot jógy rozhodně dobrý nápad.

 

Podložka na jógu. Hot jóga. Bikram jóga.

 

Je hot jóga i pro mě?

 

Rády bychom napsaly, že když je hot jóga tak skvělá a nabízí mnoho benefitů, že je vhodná pro každého, ale bohužel tomu tak není. Vzhledem k vyšší náročnosti kvůli horkému prostředí se jóga nedoporučuje osobám s kardiovaskulárními obtížemi a vysokým krevním tlakem. Dobrý nápad není ani hot jóga v těhotenství či při onemocnění cukrovkou.

Větší pozor by si při lekcích horké jógy měli dávat lidé s hypermobilitou kloubů. Horké prostředí totiž ještě více zvětšuje rozsah kloubů a mohlo by snadněji dojít k vážnému úrazu.

V případě, že se cítíte zdraví, ale nejste si jisti jak na vás bude vyšší teplota v místnosti působit, zvolte si některou z pomalejších a méně náročných lekcí. Správný lektor by se vás také měl před začátkem lekce zeptat, zda jste již někdy hot jógu cvičili. V případě, že je to vaše poprvé, měl by brát ohledy na vaše tempo a dát vám možnost kdykoliv si odpočinout či lekci opustit. Ne každému hot jóga sedne, ale rozhodně stojí za to si ji alespoň jednou vyzkoušet.

 

Na lekci nalehko

 

Na lekci hot jógy stejně jako na mnoho dalších stylů jógy nepotřebujete vlastně vůbec nic - stačí podložka a vlastní tělo. K tomu, abyste se i ve vyhřátých studiích cítili pohodlně doporučujeme použít vlastní podložku či cestovní jógamatku. Kvůli zvýšenému pocení na lekci je vlastní podložka o mnoho hygieničtější volbou než podložka, kterou si půjčíte ve studiu. 

Dalším doporučení je zvážit i vhodné oblečení. Ideální je propustné elastické oblečení z lehkých funkčních materiálů, které vás nebude nepříjemně škrtit a omezovat v pohybu.

S sebou na lekci si pak rozhodně vemte dostatečnou zásobu pití a hodí se mít po ruce i ručník na zpocené čelo. 

 

Jaké máte s hot jógou zkušenosti vy? Jste zkušení hot jogíny a nebo se na svou první lekci teprve chystáte? 

Vše, co budete pro vaši lekci potřebovat najdete u nás na Aryama.cz!

 

 

 

 

Autor: Radka Fučíková

Foto: Dane Wetton

 

Zpět do obchodu