Z důvodu dovolené budou objednávky odbaveny 26.7. Děkujeme za pochopení. Vaše ARYAMA:)

Tantra aneb ponořte se do tajů smyslného doteku

Vyzpovídaly jsme našeho kamaráda Vladimíra, který se věnuje tantrickým masážím. Zajímalo nás, o čem vlastně tantra je, jak jí vnímá a co má tantra společného s jógou. 


 

 Ahoj Vladimíre, popiš prosím, jak a kdy si se k tantře a tantrickým masážím dostal?

Tantra mi přišla zajímavá několik let předtím, než jsem byl na prvním kurzu tantra masáží. Viděl jsem v ní nejdřív možnost, jak si ještě víc užít milování a doteky. Přečetl jsem si pár knížek a objevil v tantře i způsob, jak žít radostněji úplně obyčejný život. A v březnu 2013 jsem se zúčastnil prvního kurzu tantra masáží, který pro mě byl velkým zážitkem. Od prvního kurzu jsem věděl, že chci s tantrou dál pracovat a že bych časem chtěl dělat tantra masáže. 

To zní vážně zajímavě! A prožil sis ty sám tantrickou masáž, při který si byl v roli masírovaného? Jaké to bylo?

Nejvíc tantra masáží jako masírovaný jsem zažil na kurzech a při výcviku masáží. Když se někdo učí masírovat, zároveň se učí i tantra masáž přijímat. Poslední dobou občas přijímám tantra masáž jako model při výcviku tantra masérek. Je pro mě příjemná jak samotná masáž, tak i možnost prostřednictvím zpětné vazby pomáhat dalším lidem rozvíjet umění vědomého doteku.

Pustíme se trochu hlouběji k tomu, co vlastně ta tantra je. Pokud vím, tak tantra je je velký souhrn starověkého učení a dalo by se říci filozofie. Tantrické masáže jsou jenom drobnou součástí celku. Zajímáš se i o ten zbytek?

Pro mě je tantra životní postoj, kterým se řídím. Je pro mě o směřování k radosti a o přijetí všeho jako božského díla, které nemusí být dosud projevené. V životě věnuji energii tomu, co mi dělá radost a na všem hledám to, co mě může obohatit, potěšit. 

Tantrické masáže patří spíš do něčeho, co vzniklo v Německu na konci minulého století a čemu se říká neotantra. Líbí se mi na nich, že můžou být skvělým nástrojem osobního rozvoje, který je plný radosti.

S tím souvisí i to, že v naší západní civilizaci je slovo tantra vždy zahaleno nádechem nějakého tajemného učení a je téměř vždy spojováno s erotikou. Opravdu je to tak?

Jsem hodně otevřený člověk, takže se o tantře a tantra masážích rád bavím se všemi, které to zajímá. Že dělám tantra masáže ví dcerky i maminka, takže pro mě to je součást života stejně veřejná jako spousta dalších aktivit. 

Spojení tantry téměř výhradně s erotikou a sexualitou je tu proto, že tantra se na sexualitu dívá jako na běžnou část našich životů a navíc tantrici využívají sexuální energii nejen k dosahování orgasmů, ale i k plnění dalších záměrů. Sexuální energie je právě ta energie, která nás žene něco tvořit, zlepšovat a dělat svůj svět hezčí.

 

Krásně řečeno. Jak to ale probíhá prakticky? Můžeš prosím popsat, co všechno se při tantra masáži děje? A je před ní nutná nějaká konzultace s klientkou nebo klientem?

Před objednáním se na tantra masáž mají klienti možnost pročíst si web a zeptat se na cokoliv, co je zajímá. Po příchodu na masáž si s klienty vždycky nejdřív povídáme u čaje. Zjistíme jejich zkušenosti, očekávání. 

Bavíme se o praktických věcech, které mají vliv na masáž, jako jsou alergie či zdravotní problémy. Vysvětlujeme průběh masáže, aby klienti měli všechny potřebné informace a mohli si masáž v klidu užít už od začátku. Důležité je pro mě pobavit se s klienty o záměru masáže, protože masáž může podpořit jejich záměry ve spoustě různých oblastí.
Samotná masáž začíná rituálem ve stoje, při kterém se sladí dech, klienti mají možnost se zklidnit a uvolnit. Na konci rituálu odkládáme klientův sarong, klient se položí na břicho a začíná samotná masáž. Masáž je celotělová a má daný postup, který masér jen lehce přizpůsobí délce masáže a klientovi. 

Při masáži využíváme i pomůcky jako jsou horké žínky pro prohřátí a uvolnění, kožešinky a peříčka na jemné doteky, horký olej... Kolem poloviny masáže se klienti otáčí na záda. Samotná masáž končí většinou intimní masáží.
Po masáži mají klienti chvíli na vstřebání zážitku v leže. A před odchodem si s nimi o masáží ještě povídáme. A bavíme se třeba i o tom, jak může masáž doznívat v dalších dnech.

 

Tantra joga. Tantrická smyslnost. Tantrické masáže.

 

Můžeš mě a čtenářům blogu prozradit jak prolamuješ stud u klientek, které tě navštíví poprvé? Máš na získání jejich důvěry nějaký trik?

Myslím si, že spíš než se studem přichází na poprvé klientky se strachem z neznámého. Ten bývá největší, když přijde klientka, která na masáž přichází s dárkovým poukazem, který dostala. Pokud si někdo sám objedná masáž, bývá na ni připravený. 

I u masáží, které jsou na poukaz ale díky úvodnímu rozhovoru, pěknému prostředí, vysvětlení postupu masáže a díky tomu, že vše pobíhá v klidu a bez spěchu, brzy opadá strach a napětí. 

Žádné triky nepoužívám, pokud se za trik nepovažuje to, že jsem sám sebou a je ze mně vidět, že vím, co dělám, a že se sám na masáž těším. :-) Během masáže je velmi uvolňující dech, který zároveň rozvádí energii do celého těla a výrazně prohlubuje prožitky. Pomalý hluboký dech doporučuji před každou masáží.

Komu bys tantrickou masáž doporučil?

Tantrickou masáž bych doporučil každému, komu přijde zajímavá a kdo má chuť ji vyzkoušet. Naprostá většina lidí odchází z první masáže spokojených. Spoustě lidí tantrická masáž přinese mnohem víc než jen pěkný zážitek. Je ale potřeba k ní dozrát, aby se člověk dokázal uvolnit a nechat masáž na sebe působit.

Jaký vliv má tantrická masáž na člověka? Co si z ní odnese? Jak dlouho její účinky trvají?

Krásné je, že samotná tantra masáž je tak pěkný zážitek, že stojí za to, i kdyby nic dalšího nepřinesla. Kolikrát za život člověk zažije láskyplnou péči druhého 2 a víc hodiny, aniž by za to ten druhý něco chtěl na oplátku?
Spousta lidí ale získá mnohem víc. Třeba víc radosti a chuti do života, zbavení se některých trápení, nebo energii na začátek nového projektu, nebo provedení životních změn. Je to krásný impuls.
Sám na sobě jsem si vyzkoušel, že účinky tantra masáže na sobě citlivý člověk pozná několik dnů po masáži. 

Občas si člověk ve dnech po masáži něco odbrečí, nebo jinak zpracovává témata, která se díky energii masáže otevřou. Po skončení tohoto procesu se člověk cítí svobodnější, cítí úlevu a často velkou vděčnost. Po masáži na tyto dozvuky upozorňuji a doporučuji nedělat velké změny v životě hned, ale až se vše usadí a zklidní.

Vím o tobě, že se věnuješ i cvičení jógy. Můžeš nějak popsat, co mají jóga a tantra společného?

Jóga a tantra mají společný indický původ, velmi dlouhou tradici, ale i to, že rozvíjí člověka a pracují s energií. Tak jako i v jiných oblastech i v tantře existuje spousta směrů a jeden z nich je tak blízko józe, že se s ní vlastně prolíná. Jako praktik můžu za sebe říct, že pro mě jsou jóga i tantra zdrojem klidu, radosti, chuti do života. I když jógu mám jako cvičení a tantru jako postoj a jako součást práce s vědomým dotekem, který dávám ve formě masáží a který i učím.

 

Děkuji za rozhovor a přeji hodně příjemných zážitků nejen při masážích!

 

Pokud se o tantře chcete dozvědět více a nebo jí vyzkoušet na vlastní kůži, nebojte se Vladimíra kontaktovat. Dotazy vám rád zodpoví na emailu v.prichystal@gmail.com, případně se s ním osobně můžete potkat v masážním studiu Božská Tantra v Brně.

 

 

 

Autor: Radka Fučíková

Foto: Božská Tantra



Zpět do obchodu