Předsevzetí a jóga - najděte si vlastní cestu

Začátek nového roku znamená pro většinu z nás nový start. Vkládáme do něj naději, že od teď už ale opravdu bude všechno jinak. Chceme hubnout, více cvičit, přestat kouřit... a většinou se nám to pár dní i daří. Ale pak dříve či později selžeme. Zklameme sami sebe. Střídavě to zkoušíme znovu a znovu, ale nedaří se.

 

Jaké jsou důvody našeho neúspěchu?

Možná toho chceme moc najednou. Stanovujeme si vysoké cíle a chceme všechno hned. Tudy ale cesta nevede. Pokud chceme něco změnit, musíme být hluboko uvnitř sebe přesvědčeni o tom, že je to tak správně. Jestliže k smrti nesnášíte posilovny, jen těžko se donutíte k návštěvě. 

A také k sobě musíme být upřímní. Chceme svoje návyky měnit, protože sami chceme a nebo proto, že to po nás chce naše okolí? V případě, že naše záměry nejsou čistě a z naší vlastní hlavy, jen těžko dojde k úspěšné přeměně.

 Jóga. předsevzetí. aryama eshop jogamatky

 

Hodně z nás má velké oči a každý rok jsme přesvědčeni o tom, že tentokrát to ale už fakt vyjde. A ono se nedaří a tak se hlouběji a hlouběji uvrtáváme do naštvaní sami na sebe a do frustrace z toho, že nedokážeme dodržet ani jedno předsevzetí.

Nebuďme ale na sebe tolik přísní. Dodržet předsevzetí se podaří opravdu málokomu a není to rozhodně důvod, proč sami na sebe rezignovat a přestat se rozvíjet a zlepšovat. Dejte si za cíl malé kroky, zkuste víc možností a hlavně neobviňujte se, pokud selžete, je to normální.

  

Jak vám jóga může pomoci dodržet předsevzetí?

Povím vám tajemství. Pokud chcete ve vašem životě udělat změnu, není nutné čekat na 1. ledna, další měsíc, na to, až přijde výplata, na pondělí. Není nutné čekat vůbec. Klidně začněte ve čtvrtek a nebo taky hned. Důležité je se rozhodnou a udělat první krok. Jóga vám může po novém roce pomoci zklidnit se a najít si svůj vlastní osobní záměr. Meditace a cvičení jsou odrazovým můstek pro všechny další změny, které v životě plánujete. Netvrdím, že je to lék na vše, to v žádném případě, ale opravdu může pomoci v začátcích, kdy se člověk rozhoduje, zda to vzdát či ještě chvilku vytrvat. To, že si každý den alespoň na malý moment najdete chvilku pro sebe, protáhnete tělo a uspořádáte si myšlenky, může být důležitější než se vám může zdát.

S jógou můžete začít kdekoli a kdykoli. Není omezena věkem a pro cvičení vám stačí prostor o rozměrech 2x2 metry. I malý krok dobrým směrem se počítá. Vzpomeňte si na to, až vám na začátku ledna při plnění nesmyslných předsevzetí dojde dech.

Jógová praxe je dlouhá cesta a je jen na vás, jak rychle a jak daleko po ní dojdete.

 

 

Přeji vám krásný a láskyplný rok 2020!  :)

 

 

 

Zpět do obchodu