Jak si vybrat správného jógového učitele?

Osobnost lektora může sehrát při vaší jógové praxi velkou roli. Při dobrém vedení můžete józe hned z počátku propadnout, naopak špatný lektor vám cvičení může znechutit a nebo vám nepřímo způsobit i bolestivé zranění. Jak vybírat a podle čeho se při výběru orientovat?

 

Jste jógový začátečník a hledáte, kde s jógou začít? Jste již ostřílený jogín, ale vaše oblíbená lektorka právě odešla na mateřskou a vy zoufale hledáte nového učitele? Chcete si ujasnit jaký by měl dobrý jógový učitel být? V následujícím článku se pokusím shrnout vše, co byste o jógovém učiteli měli vědět, dříve než si u něj koupíte permanentku.

 

 

  • Certifikát 

Začneme tím nejdůležitějším - certifikátem. Kdo se chce jógou v České republice živit, musí mít certifikát z kurzu akreditovaného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Jiné mezinárodní kurzy a praxe nejsou prozatím v České republice uznávány. Nenechte se tedy obalamutit tím, že se lektor pyšní tím, že půl roku meditoval v indickém ášramu nebo se živil jako jógový učitel na Bali. Může to být pravda, ale také nemusí. Certifikát je jistota a i když je to jen „cár papíru”, měl by být důležitým ukazatelem, že lektor má k vedení lekcí kompetenci. Úspěšný účastník kurzu k certifikaci má základní znalost anatomie, ásán a také by vám teoreticky byl schopný poskytnout první pomoc. Pokud najdete kvalitní studio, zajisté nebudou mít instruktoři problém certifikát na požádání ukázat.

 

 

  • Osobní sympatie

I když to samozřejmě nikdo z nás nechce přiznat nahlas, důležité je i to, jak je nám daný lektor sympatický. Průchod jógovou praxí je vždy snazší, pokud člověku, který lekci vede důvěřujeme a cítíme se v jeho blízkosti v bezpečí. Nevhodné tetování, chlupaté ruce či nepříjemný hlas mohou rozhodnout zda si lektora oblíbíme či nikoli.

Mnohdy ale ani nevíme, proč je nám daný člověk nesympatický či co je na něm „špatně”, ale i to je v pořádku. Není nutné se přemáhat. Pokud existuje jakákoliv překážka, která nám brání v tom, abychom se v přítomnosti lektora či lektorky plně uvolnili, je to dostatečný důvod, proč změnit studio, a nebo si najít jiného učitele. 

 

 

  • Přístup ke cvičení

Tak jako je nekonečně druhů a stylů jógy, tak stejně nekonečno je různých přístupů k praktikování jógy. Někdo jógu bere pouze jako sport a nehledí na duchovní obsah a naopak jde spíše po té esoterické cestě. Zvolte si to, co vás bude více motivovat

To samé platí pro pohlaví učitele - někomu spíše vyhovují ženy, někdo se raději jógovou praxí nechá vést od muže. Nestyďte se za to, že chcete mít ze cvičení dobrý pocit a dejte na svoje pocity. 

 

 

  • Drobnosti, na kterých záleží

Kromě výše jmenovaných věcí jsou důležité i drobnosti, které se mohou ukázat v průběhu hodiny. Jde o dotyk, tón hlasu, sestavu cviků apod. Nejlepší možností, jak tyto drobnosti odhalit je, zkusit si jednu hodinu s vybraným lektorem absolvovat a většinou hned zjistíte, zda vám to společně bude fungovat.


Značka jógamatek. Jogoví učitelé.

 

Nejčastější rozdíly v přístupu k výuce jógy

 

Cvičitel předcvičuje a popisuje, jak se správně má cvik provést.

Cvičitel obchází třídou a aktivně cvičícím pomáhá. Může korigovat správnost provedení dotykem.

Všechny lekce jsou stejné. Důraz je kladen na prohlubování pozic, zvýšení flexibility a na držení těla.

Každá lekce je jiná. Pokaždé se cvičí jiná sestava.

Cvičitel popisuje vliv ásán na psychiku a na vnitřní pochody.

Cvičitel při provádění cviku popisuje, co se děje anatomicky (který sval je v provozu, která část těla pracuje…).

Cvičitel hodinu zpestřuje hudbou, sankalpou, mantrami, vonnými oleji...

Cvičitel motivuje k delší výdrži, vyššímu počtu opakování či ukazuje náročnější verzi ásány pro zájemce.

...a mnoho dalších

 

Až budete v na začátku nového roku přemýšlet, kam půjdete cvičit, vzpomeňte si na to, že i osobnost lektora je velmi důležitá a v józe hraje velkou roli. Před zakoupením permanentky si kromě rozvrhu studia, dostupnosti a vybavení zjistěte i co možná nejvíce informací o jednotlivých lektorech. Cvičení vám pak půjde o mnoho lépe, věřte mi ;-)

 

 

 

 

Autor: Radka Fučíková

 

 

 

Zpět do obchodu