Jak mi jóga pomohla přežít 4 hodiny v zubařském křesle

Asi se shodneme na tom, že návštěva u zubaře není nikdy nic příjemného. Málokdo se k zubaři těší a málokoho potěší informace, že ošetření zubů bude trvat něco v rozmezí 4-5 hodin a bude potřeba ho nejméně 2x zopakovat. Bohužel mě taková situace potkala...

 

Neměla jsem nikdy ze zubařů panickou hrůzu, ale ošetření mi nebylo úplně příjemné. Otravný zvuk vrtačky, bolest, oteklá pusa, nemožnost polknout...zkrátka raději bych dělala spoustu jiných věcí, než cenila zuby na paní doktorku. Nicméně měla jsem před sebou daný termín ošetření a nemohla jsem už couvnout. Bylo to v mém vlastním zájmu a pokud jsem nechtěla o zuby přijít, nedalo se nic dělat.

 

Dýchání je klíč

Při usednutí na křeslo mi opravdu nebylo nejlépe. Potřebovala jsem se “hodit do pohody” a uvolnit se. Ale jak? Najednou jsem si vzpomněla na jógovou praxi a na poslední ásánu ze sestavy - šavásanu. Relaxace v poloze mrtvoly patří mezi moje nejoblíbenější činnosti vůbec. Jenom dýchání, uvolnění a já v samém středu sama sebe - to je přesně to, co jsem potřebovala.

Jen co jsem si uvědomila, jak mám ruce zatnuté v pěst, prsty na nohou propnuté a nepřirozeně vyšponované a jak mám vůbec celé tělo v křeči, bylo mi jasné, proč se necítím dobře. Dýchání bylo mělké a soustředila jsem se jen na to, co se mi zrovna děje v puse a na nepříjemné pocity, které z toho mám.

Pomalu jsem se začala soustředit na dech. Hluboký jógový dech vycházel z oblasti podbřišku, přes bránici, břicho, do plic až po klíční kosti. Společně s klidným dechem přicházelo pomalu a jistě i uvolnění celého těla. V myšlenkách jsem si zvědomňovala každou část svého těla a jednu po druhé uvolňovala. Najednou mi začalo být docela jedno, co se v mé puse děje. Byla jsem soustředěna jen na dýchání a byla jsem klidná.

Nevím, jak dlouho tento stav absolutního klidu a soustředění trval, ale bylo mi v něm dobře.  

Pozornost jsem v jednom okamžiku ztratila a v tu chvíli nastoupila panika, začala jsem se dávit a čas ubíhal velmi, ale velmi pomalu. Bylo poměrně těžké se do meditativního stavu v šavásaně znovu dostat, ale povedlo se mi to a i dvě zbývající hodiny přežít.

 

Co z toho plyne? 

Dýchání a uvolnění nemusíte praktikovat jen na hodinách jógy. Může vám pomoci i v situacích, kdy máte pocit, že nad sebou ztrácíte kontrolu a propadáte nepříjemným stavům způsobeným stresem, úzkostí nebo vztekem. Stačí se jen na chvíli zastavit a myslet na dech. Od té doby, co jsem si dechová cvičení ověřila v praxi, je používám nejen u lékaře, ale osvědčily se mi i při nervozitě při nástupu do letadla, při vyhrocené situaci v práci či při popojíždění v dopravní zácpě. Někdy je uklidnění a vnitřní klid jen 3 nádechy daleko… 

aryama joga jogamatka. Dech. Síla dechu. Relaxace. Meditace.

Dýchání a cvičení jógy vám může pomoci i po těžkém dni v práci. Stačí pár minut na podložce na srovnání myšlenek a protažení těla. Vyzkoušejte si to třeba na nových designech jógamatek, které najdete na našem e-shopu.

 

 

 

 

 

Autor: Radka Fučíková

 

 

Zpět do obchodu