Večerní uvolnění s pozdravem měsíce - Chandra namaskar

Známou cvičební sestavu pozdrav slunci zná asi každý, kdo někdy zavítal na hodnu jógy, ale co takový pozdrav měsíci? Že jste o tomto pozdravu ještě nic neslyšeli? V následujícím článku vám o chandra namaskar prozradíme vše důležité.

 

Jak pozdrav měsíci vzniknul?

 

Moderní pozdrav měsíci pochází z konce 60. let minulého století. Za publikací textu o tomto cvičení stojí indická škola Bihar school, která byla v šedesátých letech jednou z mnoha škol, které výuku jógy jako moderního životního stylu propagovaly.

Původní myšlenka zdravení měsíce však v jógových textech figurovala již před 500 lety. Pozdrav měsíci, stejně jako pozdrav slunci, vychází z tantrických textů. Měsíc byl spojován s nesmrtelností a stále má přitažlivý nádech tajemna.

 

Jak pozdrav měsíci správně provádět?

 

Cvičení je jednoduché a zvládne ho hravě každý. Nepotřebujete k němu nic víc než klidný kout, váš dech a kvalitní podložku.

 

Úklony začínáme vždy na levou stranu. Pokud jste připraveni, můžeme začít!

 

 

  • Pozice hory. S nádechem vyneste ruce nad hlavu a spojte je.

Pozdrav slunci.

  • Se spojenýma rukama nad hlavou proveďte úklon na levou stranu. Výdech.
  • Vraťte se zpět do pozice hory a s výdechem přejděte do pozice bohyně.

Chandra namaskar

  • S nádechem propněte ruce i nohy.
  • S výdechem se přesuňte na levou stranu do pozice trojúhelníku.

Pozdrav měsíce. Chandra namaskar.

  • Při dalším výdechu stočte trup směrem k levé noze a držte pozici pyramidy.

Pozdrav měsíce. Jóga

  • Pokrčte levou nohu a pravou natáhněte za sebe do podložky. Položte koleno a nárt, zvedněte ruce nad hlavu a narovnejte záda. Pozice jezdce.

Jóga. Pozdrav měsíce. Slunce.

  • S výdechem přetočte trup na střed a spojte ruce před hrudníkem. 

Pozdrav měsíce. Asány. Jógová praxe.

  • Pozice žáby. Hluboký jógový dřep.

 

 

Dále pokračujte v sestavě, ale v opačném směru na pravou stranu. Jakmile dosáhnete pozice hory, máte za sebou celé kolečko sestavy pozdravu měsíce. Při cvičení si hlídejte rovná záda a váš dech. Pomůže vám se v pozicích uvolnit.

 

V čem je pozdrav měsíci přínosný?

O tom, že jóga celkově má dobrý vliv i na psychické zdraví, jistě není pochyb. Pravidelné praktikování jógové praxe může pomoci s uklidněním a uvolněním přebytečného napětí z těla. 

Účinky cvičení umocníte tím, že si budete vizualizovat příjemné vjemy a nebo rekapitulovat uplynulý den. Pozdrav měsíce nás ukotvuje v přítomnosti. Díky úklonům jsme schopni s pokorou a láskou přijmout vše, co k nám přišlo v minulosti, ale i to, co k nám zavítá v budoucnosti. Pomocí úklonů a plynule navazujících pohybů v pozdravu měsíce se tělo i mysl krásně připraví na kvalitní spánek.

 

Vyzkoušíte si také na dobrou noc krátkou sérií pozdravu měsíci? :)

 

 

 

 

Autor: Radka Fučíková

 

Zpět do obchodu