Jogínská jarní očista pomocí starobylých technik

Za okny stále častěji vidíme slunce, teploty už stoupají přes den i přes dvoucifernou hodnotu a při pohledu na přírodu kolem nás je jasné, že do našich životů se opět vrací jaro. Jaro je ideálním obdobím na očistu. Už naši předci v dávných dobách to moc dobře věděli, a proto byl jarní čas zasvěcen očistným koupelím či půstu. O tom, jak držet půst a jaké potraviny si dopřát na jaře, se více dozvíte v článku Správný čas na jarní detox.

Tentokrát se zaměříme na to, jak je možné očistit tělo za pomoci starodávných jógových praktik, tzv. šatkarmas. Tyto praktiky lze využívat v průběhu celého roku, ale pokud jste dosud žádnou z nich nezkoušeli, pak je začátek jara tím správným okamžikem, kdy se zaposlouchat do hlasu svého těla a očistit jej od nánosů všeho, co jej tíží.

 

Co to jsou šatkarmas?

Název očistných technik šatkarmas znamená v překladu 6 technik. Skutečně lze šatkarmas rozdělit do šesti skupin podle toho, na jakou část je daná očistná technika zaměřená. Na začátek musíme zdůraznit, že ne všechny techniky se hodí pro každého. Volbu té správné pro vás je nutné dělat z rozmyslem a pokud si nejste jistí, raději konzultujte metodu se svým lékařem, případně se specialistou na ajurvédu.

Seznam očistných technik začíná metodami nejjednoduššími, které jsou snadno praktikovatelné kdykoliv. 

 

Kapalabháti

Očistný dech kapalabháti nejspíše budete znát z lekcí jógy. Jde o intenzivní dynamický dech, který vychází ze spodního břicha. Při praktikování kapalabháti se čistí nos a čelní dutiny, ale také se masírují vnitřní orgány, očišťuje se krev a aktivuje se tuk mezi břišními orgány.

Prudké výdechy nosem mají za následek i okysličení frontálních laloků mozku a tím i očištění naší mysli. Kapalabhátí v překladu znamená “zářicí lebka”, a opravdu to má něco do sebe. Techniku kapalbháti je nejlepší zařadit do své praxe v ranních hodinách, protože nám pomůže příjemně se nastartovat a povzbudit na nový den.

 

 Očistné jogínské techniky, dýchání.

 

Trátak 

Jedním z nejdůležitějších orgánů, kterým bychom měli věnovat pravidelnou péči jsou naše oči. Pravidelným cvičením a očistou posílíme nejen zrak, ale také naší koncentraci. K technice trátak budete potřebovat jenom dobře zatemněnou místnost a svíčku.

Cvičení probíhá tak, že v sedu pozorujeme bez mrknutí plamen svíčky po dobu alespoň 10 vteřin. Pak oči zavřeme a sledujeme otisk obrazu plamene v naší mysli. V tu chvíli až tento obraz za našimi víčky zmizí, provádíme znovu pozorování. 

Svíčka by měla být umístěná ve výši očí alespoň 1 m před námi. Postupně lze dobu pozorování bez mrknutí prodlužovat. Pro dodržení intervalů je vhodné, aby nám počítal někdo druhý, případně aplikace. My bychom v tu chvíli měli mít pozornost pouze u plamene a vnitřního obrazu.

 Očistné jogínské techniky, dýchání.

 

Néti

Očistnou techniku néti zvládnou s vaší pomocí i docela malé děti. Pomocí ní se pročišťuje nos a horní dýchací cesty. Potřebovat k tomu budete speciální konvičku či lahvičku, nejodizovanou sůl a vlažnou převařenou vodu. Na půl litru vody použijte jen přibližně jednu lžičku soli.

Při čištění nosu technikou néti si stoupněte nejlépe nad umyvadlo nebo nad vanu, nakloňte hlavu na levou stranu a do pravé nosní dírky přiložte konvičku. Dýchejte zvolna ústy a nechte vodu pomalu protékat po dobu přibližně 10 vteřin. Po té otočte hlavu na druhou stranu a proces zopakujte.

Čištění nosu tímto způsobem se doporučuje provádět každé ráno. Technika néti má příznivý vliv na prevenci rýmy, astmatu a zbavuje nás hlenu a prachu, který se v nose v průběhu dne i po čas noci usazuje.

 

jala neti 22

 

Dhauti

Očistná technika dhauti má několik modifikací. Tou nejsnadnější je pravidelná očista jazyka pomocí speciální škrabky. Pokud ji nemáte k dispozici, můžete si vypomoci i běžným kartáčkem na zuby, případně čajovou lžičkouJazyk pomocí škrabky zbavíte povlaku, ve kterém se ukrývají nečistoty, které by mohly putovat dále zažívacím traktem a způsobit nepříjemnosti. Tato snadná varianta se nazývá džíva mula dhautí.

O něco náročnější technikou je čištění horní části trávicího traktu, které se jmenuje džala dhauti. Tuto techniku doporučujeme provádět již opravdu jen zkušeným jogínům, kteří netrpí žádnou závažnou chorobou, která by mohla ve správném průběhu očistné techniky zabránit a nebo ji zkomplikovat. Pro správné provedení je nutné vypít v krátkém čase zhruba 2 l mírně teplé slané vody. Po vypití pak s pomocí tlaku na břicho a prstů v krku vyvoláte dávení a vodu vyvrhnete ven. Techniku je nutné provádět nalačno. Žaludek se tímto způsobem vyčistí od nestrávených zbytků potravy.

Třetí a extrémně pokročilou technikou je tzv. vastra dhauti, při které se polyká zhruba třímetrový pruh bavlněné látky a poté se pomalu vytahuje zpět. U této techniky by měl být přítomný zkušený ajurvédský lékař a rozhodně nedoporučujeme zkoušet vastra dhauti bez dozoru v domácích podmínkách!

Někdy se do očistných technik dhautí počítá i speciální očista střev šankprakšalána. Při ní po vypití teplé slané vody cvičí vybraná sestava cviků, která rozpohybuje střeva. Metoda šankprakšalána se doporučuje proti zácpě. Neměly by ji provádět osoby s vysokým krevním tlakem, žaludečními obtížemi a srdečními onemocněními.

 

Basti

Basti je také jednou z metod očistění střev. Tentokrát se jedná o tlusté střevo, které se nečistot nejlépe zbaví pomocí klystýru.

 

Nauli

Technika Nauli je masáž žaludeční oblasti a jejím cílem je očistit a promasírovat důležité orgány uložené v břišní dutině. Masáž se provádí pomocí speciálních cviků, které se jmenují agnisára krije. Při tomto pohybu se prudce rozpumpuje břišní stěna, což rozproudí krev v orgánech a zlepší jejich funkci. 

Cvičení s metodou nauli by se mělo provádět nalačno a měly by se mu vyhnout těhotné ženy, ženy s menstruací, osoby po operacích břicha či osoby, které trápí ledvinové a žlučové kameny. Technika Nauli je způsobem, jak rozproudit pránu, tedy životní energii. Jde ale o poměrně náročnou technikou, pro kterou je nutné umět perfektně ovládat své bandhy, zejména pak uddijánu.

 

Jakou techniku zvolíte pro vaši jarní očistu vy? Máte s některou z uvedených technik zkušenosti? Jak často očistu svého těla praktikujete?

 

 

Autor: Radka Fučíková

Foto: www.yogicwayoflife.com

 

Zpět do obchodu