Skrytá moc afirmací

 

Také jste si před náročnou zkouškou nebo při prezentaci před šéfem nejednou dodávali odvahu a v duchu si opakovali: „Jsi nejlepší! To dáš!”? Pak jste používali afirmaci a je dost možné, že o tom ani nevíte. Co to vlastně afirmace jsou a jak s nimi nakládat vám prozradíme v následujícím článku.

 

Afirmace jsou velmi módní záležitost. V posledních letech je hojně používají kouči, terapeuté, porodní asistentky a lektorky a lektoři v jógových studiích. Jde o jednoduché věty, které si v duchu opakujete při vhodných příležitostech a měli byste se za jejich pomoci snadněji přiblížit vytyčenému cíli.

O co tady jde?

Pro příklad můžeme uvést nejslavnější z afirmací: „Každý den se mi daří po všech stránkách lépe a lépe.”, kterou pronesl francouzský psycholog a farmaceut Emile Couté. Často se také využívají afirmace, které souvisí se vzhledem („Jsem hubená, jsem atraktivní.”), afirmace pro zbohatnutí („Jsem bohatý, jsem milionář”) či afirmace pro přivolání toho pravého partnera („Již brzy potkám toho pravého/tu pravou”).

Na opakování výše uvedených či jiných vět není úplně nic špatného. Vlastně tím nikomu neubližujeme, je to technika, kterou zvládne každý a která nic nestojí. Proč ale i po tom, co afirmaci „Jsem bohatý” opakujeme jak to jde ve dne i v noci, stále bohatí nejsme?

Ani s afirmacemi nejsou bez práce koláče   

Klíč ke správnému využívání afirmací souvisí s tím, jak funguje naše podvědomí. To je totiž mazané a jen tak na něco nám neskočí. Pokud se snažíme sami sebe přesvědčit o tom, že jsme milionáři, ale přitom moc dobře víme, že na účtě máme sotva pár stovek, uvádíme se pomocí afirmací do ještě většího stavu zoufalství. Pokud afirmace nerezonuje s naším vnitřním nastavením, s tím, jak se cítíme a s tím, co prožíváme, jen těžko může být účinná.

Afirmace mohou být jako spousta jiným technik takovou náplastí na to, co nás bolí. Prostě to přelepíme a ono se to nějak spraví. Tak to ale bohužel nefunguje, afirmace jsou účinné, ale ne výhradně samy o sobě.

 

Zkuste to jinak

Afirmace fungovat mohou, ale je důležité mít na paměti, že se nejedná o magické zaříkadlo, které nám zázračně bez jakéhokoliv našeho přičinění přikouzlí manžela, postavu snů, bezbolestný porod či miliony na účtě. Nemůžeme spoléhat jen na to, že nám vesmír naše přání naservíruje na stříbrném podnose, aniž bychom pro to museli hnout prstem.

Důležité je se zamyslet nad tím, jak je afirmace formulovaná. Lepší než na samotný kýžený výsledek je zamyslet se nad procesem změny.

 

žij svuj život naplno, afirmace, meditace 

 

Zkuste větu „Jsem hubená” změnit například na „Jsem na cestě za vysněnou postavou.” a také si uvědomte, že sebe víckrát odříkaná afirmace nikdy nemůže nahradit zdravý životní styl, proto pokud opravdu a z hloubi duše toužíte po tom být hubená, je zapotřebí něco pro to dělat, afirmace nestačí. Jde pouze o podporu či vaší cestě, která může pomoci ve chvíli, kdy cítíte, že selháváte. Připomenutí záměru vám může pomoci vrátit se zpátky na správnou cestu. Pokud afirmace rezonuje s vaším nitrem, pak ji vaše podvědomí přijme a nemá zapotřebí proti ní nijak bojovat. Neuzavírá se tak bludný kruh odporu, ale naopak vy se na své cestě posouváte pomalu, ale jistě kupředu.

 

Věříme, že pro vaše přání a sny najdete tu správnou formulaci a nejen za pomocí afirmací, ale i díky vlastní píli a odhodlanosti svého cíle dosáhnete. Držíme vám palce!

 

 

Autor: Radka Fučíková

Zpět do obchodu