Jóga a muži Jde to dohromady?

Proč jsou ve cvičebních studiích převážně ženy, když jóga kdysi bývala pouze mužská záležitost? Pro koho je jóga vhodná a jaké benefity z jejího praktikování mají muži? Na tyto a další otázky ohledně mužů a jógy se vám pokusíme odpovědět v následujícím článku.

 

V dnešním světě, který je citlivý na genderovou rovnost a stejný přístup k oběma pohlavím je těžké určit, zda je něco vhodné spíše pro muže či spíše pro ženy. Mnoho lidí má stále předsudky i vůči józe. Považují ji  především za cvičení určené primárně pro ženy a muže, kteří jógu cvičí, mají za zženštilé a „měkké”. Věc ovšem není tak černobílá, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Pokud se ale bavíme o józe, je nutné rozlišovat jógu jako pouze tělesné cvičení a jógu jako životní styl. Každé z těchto pojetí má svá specifika a cílové skupiny se nemusejí překrývat.

 

Jóga jako cesta ducha

 

Duchovní směr jógy, kde jde spíše o celkový životní styl a kultivaci ducha, byl převážně mužskou záležitostí. Tento směr či duchovní cesta má kořeny ve starověkých indických učeních a textech. Tradiční jogíni byly zpravidla mniši nebo světci v klášterech. Celý život žili v odříkání, pomáhali druhým a mimojiné i pečovali o své tělo i ducha. Ženy jógu nepraktikovaly vůbec. 

V současné době je tomu ovšem trošku jinak. I žen, které praktikují duchovní cestu jógy, je mnoho. V dnešní uspěchaném životě jsou na ženy kladeny vysoké nároky (zaměstnání, péče o děti, studium). Proto prostřednictvím jógy hledají uklidnění a cestu k sobě sama.

 

Jóga jako způsob kultivace těla.

 

Jógu jako sport opravdu v západní kultuře naopak více vyhledávají ženy. Vypadá to jako relativně snadná cesta, jak zpevnit tělo a “alespoň něco dělat”. Oproti upoceným aerobním cvičením a dřením v posilovně je jóga klidná a nevypadá na první pohled moc náročně. Co se týče poměru zastoupení pohlaví na běžných lekcích, jsou ženy v převaze 8:2. 

 

Nicméně se pomalu ale jistě začínají studia přizpůsobovat poptávce z řad mužských zájemců o cvičení a mnoho z nich nabízí i speciální lekce určené mužům.

 

Mužům se na józe jako sportu líbí možnost opravdu hlubokého protažení, zlepšení stability a posílení vnitřního stabilizačního systému. Mnoho sportovců z řad mužů jógu vyhledává, jako doplněk k jinému sportu a jako příjemnou verzi strečinku. Velkou zásluhu na vzniku a popularizaci tohoto sportu mají Spojené státy americké, kde se jógová praxe objevila v cvičebních studiích v 80. a 90. letech minulého století.

 

eko podložka na jógu aryama, korkové jogamatky

 

A co na to muži?

 

Při malém průzkumu, který jsme mezi muži, kteří jógu cvičí prováděli, vedla jejich cesta k pravidelnému cvičení právě přes sportování. Většinu z nich přitáhla ke cvičení jejich partnerka nebo některá z kamarádek. Po první hodině a rozporuplných dojmech mnoho z nich zjistilo, že při pravidelném praktikování rostou nejen jejich svaly, ale také duševní vyrovnanost. Odtud už je pak jen kousek k tomu zajímat se o jógu více a nechat ji prostoupit celým životem.

A jakou jógu muži preferují? Nelze jednoznačně určit, každý jsme jiný. Někdo preferuje spíše silové náročnější styly jako vinyasu či power jógu a jiný dává přednost klidnému protažení v souladu s dechem.

 

Pro koho je tedy jóga vhodnější?

 

Na tuto otázku nemáme jednoznačnou uspokojující odpověď. Jóga je zkrátka pro všechny. Nezáleží na věku, ani na pohlaví. Ať jste muž nebo žena, užívejte si příjemné benefity, které vám jóga přináší a berte život s lehkostí!

 

O tom, že si i muži rádi užijí jógu na kvalitní jógové podložce svědči to, že tvoří téměř polovinu našich zákazníků. Nejvíce oblíbený je u nich motiv Čakry na korkové jógamatce. A kterou byste si vybrali vy?

 

 

 

 

Autor:  Radka Fučíková

 

 

 

 

Zpět do obchodu