Proč je fajn, zacvičit si jógu pod širým nebem?

V České republice začíná být v letních měsících trendem cvičení pod širým nebem. Tento trend se samozřejmě nevyhnul ani józe, která je již ze své podstaty s přírodou neodmyslitelně spjatá.

Kdy jste se naposledy zadívali do koruny stromů? Kdy jste si pohladili trávník? Kdy jste se naposledy zaposlouchali do zpěvu ptáků? Nepamatujete se? V tom případě zabalte jógamatku a vyhledejte nejbližší park a v něm nejbližší termín lekce jógy.

 

Ven ze studia!

 

Jóga venku je stále větší fenomén. Není vůbec divu. Komu by se chtělo pařit se v tělocvičně či studiu, když teploty téměř každý den dosahují ke třiceti stupňům? Z indoor jógy se v letním měsících stává nedobrovolně hot jóga a proto je zkrátka příjemnější cvičit venku.

Pro lidi, kteří jsou celý den zavření v kanceláři, je jóga v parku nebo na louce doslova požehnáním. Cvičit můžete samostatně a nebo ve skupině, ráno, v poledne, večer, při západu Slunce...zkrátka zrovna když budete mít chuť. Byla by škoda nevyužít potenciál letního období na maximum.

Nejlepší je, že ke cvičení téměř vůbec nic nepotřebujete. Stačí vám vaše mysl, tělo a v ideálním případě se hodí i jógové podložka.

 

Korek vás v přírodě vždy podrží

 

Korkové podložky, které najdete na e-shopu jsme již otestovaly na mnoha lekcích jógy a nebylo překvapením, že při venkovní józe posloužily znamenitě. 

Korek se do přírody hodí o něco víc než pestrobarevné plastové karimatky. Při cvičení vás navíc zvláštním způsobem přišpendlí k zemi a snáze se tak udržíte v balančních pozicích. Navíc se na něj nechytají nečistoty tak, jak je tomu v případě podložek s látkovým povrchem.

 

Propojení s přírodou všemi smysly

 

Na józe venku je nejkrásnější to, že jste úplně volní. Nikde není žádný strop, stěna ani nic jiného, co by vás omezovalo v pohybu. Celý vesmír je tu jenom pro vás. Pří záklonech či při závěrečné relaxaci vidíte na nebe nebo na koruny stromů. V tu chvíli pocítíte, že jste součástí celku a věřte mi, že je to nepopsatelný pocit.

Z počátku může být také těžké zvyknout si na zvuky, které jsou v přírodě jaksi automaticky - vítr ve větvích, kuňkání žab, tekoucí voda, zpěv ptáků…, ale postupně ty zvuky začnete vnímat jinak. Ne jako rušivé elementy, ale jako zvuky, které splývají s vaším dechem. Zvuky, které znáte, ale až teď si je uvědomujete a prožíváte je jako takový malý přírodní koncert.

Dalším elementem přírodního cvičení jsou pestré vůně, které jste již dlouho necítily nebo jste na ně už zapomněli. Vůně sena, čerstvě posečená louka, heřmánek, květ lípy...ne všechny mohou být příjemné, ale všechny vám mohou připomenout nějakou pěknou vzpomínku na dětství nebo na dobu, kdy nám příroda nebyla tak vzdálená, jako je nám dnes.

 korkové jogamatky, přírodní eko

 

Jóga venku je fajn, ale...

 

Ano, i jóga pod širým nebem má pár nevýhod. Jako první a nejvíce omezující jmenujme vrtkavost počasí. Na jógu nemusí nutně svítit slunce a modrá obloha. I pod mraky se cvičí pěkně, ovšem problém nastává s deštěm či bouřkou. Doporučujeme před lekcí ohlídat meteoradary a zjistit, zda se v průběhu praxe nepřižene přeháňka.

Dalším mínusem, se kterým se můžete snadno setkat je všudypřítomný hmyz. Je lhostejné, zda se jedná o mravence, komáry a nebo jinou havěť, podstatné je, že se s tím během lekce musíte vyrovnat po jogínsku - tedy přijmout hmyz jako součást venkovního prostoru a jako právoplatné obyvatele planety země. Pokud se naučíte šimrání a bzučení hmyzu během lekcí ignorovat, uleví se vám. A pokud si z lekce odnesete pár štípanců, namažte je Fenistilem a druhý den o nich při troše štěstí ani nebudete vědět.

 

Nezbývá než smířit se s tím, že příroda je mocnější než my a jsou věci, které ovládnout nemůžeme, ani kdybychom se snažili úplně nejvíc. To považuji za největší přínos cvičení jógy venku.

 

Láká vás jógu venku vyzkoušet? Sledujte náš Facebook a dozvíte se, kde si jógu venku můžete užít s námi. Pravidelně zde najdete pozvánky na venkovní cvičení jógy v Brně. Těšíme se na vás!

 

 

 

Autor: Radka Fučíková

 

Zpět do obchodu