Oslavte Mezinárodní den jógy!

Věděli jste, že pátek 21. 6. 2019 se slaví Mezinárodní den jógy? Mezinárodní den jógy se slaví od roku 2015 a snadno se do něj můžete zapojit i vy!

  

 Proč se Mezinárodní den jógy slaví?

 

Mezinárodní den jógy byl vyhlášen Organizací spojených národů. Je to gesto, které upozorňuje na to, že jóga, která je celosvětovým fenoménem, je také součástí indických tradic. Je to prostředek k porozumění a spojení lidí z celého světa za jediným účelem - skrze tělo zklidnit mysl a dospět k jednotě.

 

Kdy se Mezinárodní den slaví a proč?

 

Letos termín připadá na pátek 21.6. Není náhodou, že Mezinárodní den jógy připadá na den letního slunovratu. Je to den, kdy je Slunce na obloze nejdelší dobu z celého roku. Po tomto datu se dny začínají zkracovat. A právě Slunci se v jógové praxi věnuje poměrně velká pozornost. Co by to bylo za lekci jógy bez pozdravu Slunci?

 

Jak ho mohu oslavit?

 

Oslavy Dne jógy jsou velkolepé a probíhají napříč všemi kontinenty. Konají se semináře, meditace, speciální jógové lekce i hromadná cvičení na některých významných či památných místech. V letošním roce se největší shromáždění jogínů očekává v indickém městě Ránčí v provincii Džhárkhand. Zde se ke cvičení má sejít až 50 000 účastníků najednou!

Ale ani v Brně nepřijdete zkrátka. I zde se koná velké množství skupinových lekcí, které sice nejsou tak masivní, jako setkání v Ránčí, ale zato nabídnou příjemnou atmosféru a pohodové protažení těla.

 

aryama joga jogamatky eko vegan

 

Tipy na možnosti oslav Dne jógy v Brně (odkazy na facebookové eventy):

Jógujeme pro Štěpánka

Jóga v denním životě

International yoga day with Indian community

Yoga i-D Opening

 

Pokud se ve skupině ostatních cvičících necítíte nejlépe a nebo vám zkrátka časy cvičení nevyhovují, můžete Mezinárodní den jógy oslavit i v soukromí. Zkusit můžete třeba jógovou sestavu, která se sestává ze série 108 pozdravů Slunci. Možná vám není jasné, proč by pozdravů mělo být právě 108, ale dodnes se o tom přou i odborníci, takže stoprocentně pravdivou odpověď se z článku nedozvíte. Jisté je jen to, že toto číslo je v hinduismu i v jógové praxi posvátné. Číslo 108 také někdy bývá označováno jako číslo celistvosti bytí.

 

Ať už strávíte Mezinárodní den jógy jakkoli, doufáme, že bude plný pozitivní energie a Slunce. Namasté!

 

 

 

Autor: Radka Fučíková

 

 

Zpět do obchodu