AHOJ! Vítám Tě:) Že jsi to TY, dám ti tajnou slevu -10%. Použij kód Joga10 :)

Vyzkoušela jsem přerušovaný půst

Se slovním spojením přerušovaný půst neboli intermittent fasting jste se jistě v posledních měsících setkali, pokud se zajímáte o zdravou stravu, nebo se snažíte zhubnout pár kilo. V kostce se jedná o stravovací návyk, který by vám měl umožnit pročistit si tělo, hubnout bez odpírání si jídla a ušetřit vám čas. Spočívá v tom, že vámi zvolenou část dne nebo týdne nic nejíte. Můžete si vybrat z několika časových rozvrhů, nebo si vytvořit vlastní.

 

Nejpopulárnější metody jsou tyto tři:

16/8: Jíte osm hodin ze dne a šestnáct hodin se postíte. Můžete toho docílit například přeskočením snídaně. Začnete jíst v poledne a poslední jídlo si dáte v osm večer. Tělo tak má čas strávit a v postní době bere energii ze zásob, které už má. Tato metoda je podle mě nejméně invazivní a nejefektivnější. Můžete si také zvolit jiný vzorec. Např. 19/5, 20/4. Někteří fajnšmekři dokonce jí jenom jednu hodinu denně, za kterou spořádají celý svůj kalorický příjem.

Jídlo – půst – jídlo: Nejíte nic celý den jednou, nebo dvakrát do týdne. Tato metoda vyžaduje více sebekontroly a je náročnější. Postní den by měl být dnem odpočinku, protože se pravděpodobně budete cítit zesláblí a nebudete mít tolik energie. Pokud ale tento přerušovaný půst budete držet pravidelně, obtíže časem zmizí.

5 : 2: Pět dní z týdne se stravujete normálně a dva libovolné dny, které nejdou po sobě, sníte mezi 500 a 600 kaloriemi. Tato metoda je vhodná pro lidi, kteří si netroufnou na celodenní úplný půst a zároveň se nechtějí omezovat denně. Nelákala mě, a proto jsem ji nezkoušela.

 

Můj experiment s přerušovaným půstem

Nejprve jsem se pustila do klasické metody a zvolila jsem si vzorec 19/5. Poslední jídlo jsem si dala v pět večer a další den ráno jsem se hned vydala do bazénu, abych se zaměstnala a nemusela myslet na jídlo. Přiznám, že v poledne, kdy jsem začala jíst, už jsem byla řádně hladová. Překvapivě jsem neměla vůbec touhu se přejíst a moje tělo si naopak žádalo zdravé, výživné jídlo. Dala jsem si tedy pohanku s fazolkami a tofu. Ten den jsem měla ještě dvě porce jídla a potom v pět konec.

Přerušovaný půst samozřejmě nemůže fungovat, pokud v době jídla svoje tělo zahrnete junk foodem. Ideální je lehká strava. Zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny a podobně. Ale pozor na to, abyste se nešidili. Musíte přijmout alespoň minimální počet kalorií, který je pro vás vhodný. Ten si snadno můžete spočítat na mnoha online kalkulačkách. Rozhodně by neměl klesnout pod 1200. Tento vzorec jsem držela pět dní. Spatřuji v něm výhody v podobě ušetření času přípravou snídaně a večeře. Také hubnutí jde velmi snadno. Za pět dní jsem zhubla dvě kila, a to jsem se v době jídla nijak neomezovala. Dopřávala jsem si velké porce výživného rostlinného jídla.

V období, kdy držíte přerušovaný půst, rozhodně doporučuji se stravovat převážně vegansky i pokud vegani nejste. Tělu se uleví, protože se mu bude krásně trávit. Pravděpodobně se odhleníte a vyčistí se vám pleť. Taky budete mít menší výběr nezdravých a průmyslově zpracovaných potravin, což vás ušetří pokušení. Můj tip je hned po ránu vypít velkou sklenici vody, která zamezí pocitu hladu a probudí vás. Taky je dobré se dopoledne co nejvíc zaměstnat, ať vás přejdou myšlenky na snídani.

 

Následující dny

Další týden jsem se vrhla do jednodenního půstu. Postní den jsem si zvolila na sobotu, protože jsem neměla žádné fyzicky náročné povinnosti. Den jsem strávila cvičením jemné jógy, soustředěním se na sebe, kreativní činností. Musím říct, že to pro mě bylo velmi náročné. Předtím jsem nikdy celodenní půst nedržela, a tak jsem na sobě nedostatek energie ve formě jídla znatelně pocítila. Večer už jsem byla schopná jenom ležet v houpací síti na zahradě a odpočívat. Měla jsem pocit změněné formy vnímání. Všechno jako by ke mně doléhalo odněkud z dálky, nemohla jsem se na nic pořádně soustředit. Překvapivě se mi to ale svým způsobem líbilo. Bylo to něco nového, co jsem ještě předtím nezažila. Usnula jsem velmi brzo. Asi kolem deváté večer. Za den jsem vypila zhruba dva a půl litru vody, což je při půstu neopominutelné.

Nespalo se mi moc dobře, ale další den jsem se vzbudila celkem plná energie. Hlavně jsem na sebe byla řádně pyšná. Uvědomila jsem si, že rozhoduji o tom, co moje tělo zvládne a že mám skvělou sebekontrolu. Tento pocit zadostiučinění je bezkonkurenční. Jednodenní půst doporučuji už jen kvůli němu. Také snídaně chutnala jako božská mana. Den před půstem a po něm se doporučuje jíst střídmě a přírodně, což jsem také udělala. Ale i obyčejné jablko po dni hladovění chutná neskutečně dobře. Občasný jednodenní půst je prý nejlepším způsobem, jak si upevnit vůli a s tím nemohu než souhlasit.

 

Závěrem

Abych to uzavřela, nemyslím si, že by se z přerušovaného půstu stal můj běžný stravovací návyk, ale byla to rozhodně skvělá zkušenost. Vzorec 16/8 rozhodně doporučuji při snaze ztratit na váze a jednodenní půst bych zase viděla jako jakousi duševní a fyzickou očistu. Myslím, že jednodenní půst zařadím do svého stravování možná tak jednou za měsíc, nebo za dva, jen abych si připomněla, že to dokážu a budu se potom cítit dobře. Jako dárek pro své tělo, aby si odpočinulo a načerpalo nové síly.

 

 

autor: Natálie Schejbalová

Zpět do obchodu