Korek, jen jako zátka na víno? Kdepak!

Korek je přírodní materiál, který se využívá v mnoha odvětvích. Nejznámějším a současně nejběžnějším korkovým produktem je korková zátka. Korek se také využívá k výrobě dekoračních předmětů. Ve stavebnictví nachází uplatnění jako izolace, používá se také jako podlahová krytina. Avšak tento přírodní materiál má ještě jedno speciální využití. My bychom Vám ho dnes rádi představili jako přírodní a ekologicky šetrný materiál pro výrobu korkové podložky na jógu.

Něco málo o korku

Korek je běžné rostlinné pletivo s ochrannou funkcí. Nachází se převážně u dřevin, a to v tzv. borce (lidově kůře stromu).  Borka se ze stromu odřezává celá, ale k poškození stromu nedochází. Tyto stromy mají vysokou schopnost regenerace a jeden strom je pro těžbu korku využit několikrát.

Pro průmyslové zpracování je korek získáván hlavně ze dvou dřevin. Jsou jimi Korkový dub (Quercus suber L.) a Korkovník amurský (Phellodendron Amurense Rupr.).

 

Zdroje korku

Korkový dub je stálozelený listnatý strom vyskytující se ve Středomoří. Pro korek se pěstuje hlavně v Portugalsku a Španělsku. V nábytkářství se využívá také jeho dřevo.

Korkovník amurský je listnatý strom nacházející se na tzv. Dálném východě. Jedná se o esteticky zajímavou dřevinu, která se ve své domovině využívá v zahradní tvorbě, a to jako solitéra nebo alejový strom. Jeho lýko je v Asii využíváno k homeopatických účelům.

Co se týče vlastností korku, patří mezi ně pružnost, stlačitelnost, nepropustnost pro vodu a plyny. Je také dobrým izolantem tepla, zvuku i elektřiny. Korek jako materiál nemění své složení, je odolný vůči chemickým vlivům, bakteriím, plísním a houbám.

 

Český korkovník

Korek není látka nijak exotická. V české přírodě jej můžete pozorovat na větvičkách stromu Javoru babyce, vytváří tam tzv. korkové lišty. Asijský korkovník můžete spatřit i v České republice, konkrétně v arboretu Křtiny, nebo nedaleko arboreta Kostelec nad Černými lesy.

Korková jógamatka?

Jednoduše. Proč ne.  Pokud Vám záleží na planetě a máte rádi přírodní materiály, korková jógamatka určitě nezklame. Podložka (nejen) na jógu z přírodního materiálu je ze své podstaty ekologicky šetrná, dá se recyklovat nebo kompostovat. Korek pochází z obnovitelných zdrojů, při jehož zpracování dochází k nízké zátěži životního prostředí.

 

Takže proč zvolit zrovna jogamatku z korku?

  1. Čistě přírodní materiál bez toxinů a jiných chemikálií.
  2. Vysoce antibakteriální, neudržuje vlhkost, proto není náchylná k plísním a bakteriím.
  3. Neklouzavá, čím více se potíte, tím více podložka vytváří třecí povrch a napomáhá k lepší stabilitě při cvičení.
  4. A hlavně vypadá skvěle!

 

 

Výběr jógamatek zde! :)

 

 

  

 Autor: MaBa 

Zpět do obchodu