AHOJ! Vítám Tě:) Že jsi to TY, dám ti tajnou slevu -10%. Použij kód Joga10 :)

Proč začít cvičit jógu? Těchto 5 změn pocítíte okamžitě

Jóga opět zažívá boom a není se čemu divit. Nejedná se jen o stylovou záležitost a hon za trendy z Instagramu. Cvičení jógy vám bez nadsázky změní život k lepšímu, a to hned v několika zásadních bodech. A na co se můžete těšit hned po prvních lekcích?

 

Nádech, výdech

Dýchání je pro nás sice automatické, jeho správné provedení však už takovou samozřejmostí není. Mnoho z nás vlivem stresu a vytížení dýchá pouze povrchně a nedostatečně, a tím únavu a úzkosti ještě prohlubujeme. Tomu je však konec!

 

Jóga vás naučí s dechem lépe pracovat, soustředit se na něj a objevit jeho neuvěřitelnou sílu. Jógový dech je základem veškerých ásan a už samotným zapojením dýchacího svalu, tedy bránice, uděláte svému vystresovanému tělu větší službu, než když mu v dobré víře pořádně naložíte v posilovně.

 

Hlava, ramena, kolena, palce

I přes duchovní přesah je jóga stále také fyzickým cvičením. Pokud tedy potřebujete rozhýbat tělo ztuhlé celodenním sezením u počítače nebo v autě, je protažení jógou tou správnou volbou. Zajistíte si tím mladistvou pružnost, lepší držení těla a předejdete nepříjemným bolestem.

 

Vždy ale své tělo poslouchejte a nenechte se vyhecovat zkušenějšími spolucvičenci. Jóga není výkonnostní sport a jediný, s kým byste měli soutěžit, jste vy sami.

 

Nuda nemá šanci

Také předsudky, že je jóga nezáživná, hodíte po pár lekcích za hlavu. Koordinace všech částí těla se správným dýcháním a soustředěním se na pokyny lektora či lektorky vám dá zpočátku nejspíš náležitě zabrat. Na nudu tak čas rozhodně nezbyde.

 

Tím to ale nekončí. Nově nabyté umění soustředit se na přítomný okamžik eliminuje pocit prázdnoty a nudy i z vašeho každodenního života. Těm vnímavějším z vás jóga napoví, jak intenzivněji prožívat každou minutu a radovat se z maličkostí.

 

Kdybyste si po pár týdnech jógové praxe však přeci jen přišli trochu znudění, nic vám nebrání zpestřit si rozvrh jinými druhy jógy. Vrhnout se můžete třeba na svižnější powerjógu, prohřívací hot jógu nebo zapojit partnera a vyzkoušet acrojógu v párech.

 

Rozcvička pro psychiku

Jóga je prostě balzám na duši. Výše jmenované jógové disciplíny – vědomé a hluboké dýchání, rozhýbání ztuhlého těla i plné vnímání tady a teď – jsou ideálními komponenty pravidelné duševní hygieny. Na chvíli se zastavit a věnovat čas sami sobě je luxus, který je v dnešní uspěchané době plné stresu opravdu vítanou změnou.

 

Z lekce jógy pak nepůjdete šouravým krokem s hlavou sklopenou pod tíhou starostí. Pravděpodobně se budete spíše vznášet jako na obláčku, a to nejen po cvičení. Pozitivní účinky jógy na psychiku jsou dlouhodobé, což se odrazí ve všech aspektech vašeho života.

 

Instantní cool pocit

Co si budeme nalhávat – jóga je teď opravdu trendy. Toužíte mít i přes veškeré vzletné vize a snahu o spirituální rozvoj také cool fotky se záplavou srdíček a zdvižených palců? Vypilované jógové pozice, sladěný outfit i originální jógamatky vám k tomu budou plně nápomocny. 

 

A čím jóga obohatila vás?

 

 

Autor:   Adéla Svobodová  

Zpět do obchodu