Minimalismus. Jak si zjednodušit každodenní život a cítit se lépe.

Cítíte, že vaše dny jsou stále zaneprázdněné a nic nestíháte?  Zamyslete se na chvíli, jak by váš den vypadal, kdybyste měli více času:

  • váš den by byl méně stresující
  • nebyli byste přehlceni myšlenkami a cítili lepší duševní klid
  • vaše produktivita by vzrostla
  • měli byste více času na své přátelé a příbuzné
  • konečně byste si udělali čas na lekci jógy, kterou jste tak dlouho odkládali
  • přečetli dlouho rozečtenou knihu a mnoho dalšího.

 

Frázi nemám čas, slyšíme neustále nebo s ní přesvědčujeme naše okolí i sebe sama. Ale je to skutečně tak? Opravdu, být zaneprázdněný, znamená – být úspěšný a produktivní? Nebo je to jen taková iluze, že něco děláme? Necítili jste se někdy po dlouhém náročném dni, že jste vlastně nic neudělali a ničeho nedosáhli? Ve skutečnosti můžete být zaneprázdnění celodenním nicneděláním, které vám spíše přivodí únavu a frustraci.

 

Minimalismus, neboli zjednodušení života je způsob, který pomůže odstranit zbytečnosti ve vašem každodenním žití a pomůže vám cítit se lépe. V podstatě, jde o zbavování se rozptylujících prvků, nelpění na materiálních věcech a zaměření se na život v přítomnosti.

 

Zde je pár praktických rad, které vám pomůžou zjednodušit váš každodenní život a poskytnout více času na sebe a na to co máte rádi:

 

Odložte mobil

Každý den jsme nalepeni na displeji telefonu. Zdá se, že mobilní telefon se stal naší prodlouženou rukou. Málokdo si dokáže představit třeba i jen den bez telefonu. Je opravdu nutné, být 24hod online a sledovat, co se děje? „Čekovat“ neustále všechny svá sociální média, abychom náhodou o něco nepřišli. Ve skutečnosti, 99,9% informací co přijmeme, nejsou životně důležité zprávy, bez kterých bychom nemohli žít. Uvidíte, kolik volného času byste najednou měli, kdybyste odložili svůj mobil stranou a rozhlídli se kolem sebe. A uvědomili si, že realný svět není zase tak špatný, a že osobní lidské interakce nic nenahradí.

 

Přeberte si věci

Nezdá se Vám, že toho máte kolem sebe moc a že zbytečně hromadíte věci, které ve skutečnosti ani nepotřebujete? Projděte si svůj šatník, přeberte věci, které jste si během svého života naakumulovali. Opravdu je potřebujte mít?  Vytříděné věci odneste potřebným či na místní charitu. Mít věci je svazující. Vlastnit znamená další starosti a stres, že o něco můžeme přijít. Osvoboďte se od materiálna a nechte svůj pokoj či byt nadechnout!

 

Je v pořádku, říct ne

Kolikrát, už jste slíbili, že někam půjdete, i když ve skutečnosti jste chtěli odmítnout? Proč cítíme potřebu se k něčemu zavazovat? Možná, kvůli pocitu viny či zklamání našeho okolí. Avšak není to zase tak těžké, buďte upřímní, zbytečně se nezavazujte. Není na škodu, čas od času poslechnout sám sebe a říct ne.

 

Změňte cestu

Jak každý den cestujete do práce či do školy? Můžete to nějak obměnit, myšleno ne na rychlejší cestu, ale na příjemnější a pohodlnější? Netrapte se, že vám každodenní dojíždění zabere hodně času. Chytře ho využijte. Cestou si můžete přečíst knihu, meditovat či poslechnout hudbu. Využijte tuto cestu k relaxaci. Nebojte se chodit pěšky, pročistí vám to mysl a uspořádáte si myšlenky.

 

Omezte sezení

Bohužel v dnešní době sedíme neustále, ať už ve škole či v zaměstnání. Sedavý způsob života se nám nevyhne. Pokud je možné, zkuste alespoň jednou do hodiny vstát od stolu a projít se a v polední pauze jít na procházku, klidně někam dál za dobrým obědem. Lidské tělo není stavěno pro 8 hodinové sezení. Dopřejte mu alespoň každodenní chvilkové protáhnutí.

 

Sebepřijetí

Jedno z nejdůležitějších a možná nejtěžších způsobu, jak si zjednodušit život, je přijmout sebe takového jaký jsme. Většinou se snažíme být někým, kdo nejsme nebo naplnit očekávání jiných. Avšak ve skutečnosti, dělat ze sebe někoho kým nejsme, je velice unavující a frustrující. Přijmout sebe a nestarat se o názory našeho okolí, je jednou z cest velice osvobozujících.

 

Zpomalte a nadechněte se

Naše životy jsou uspěchané, ale nemusí být. Vytváříme si je samy. Dejte si načas, zpomalte, nadechněte se! Buďte si vědomi svého okolí, užívejte přítomnosti. Nemyslete na budoucnost, neřešte minulost. Prožívejte, co je teď. Zaměřte se na své dýchání, to vám pomůže se zkoncentrovat a uklidnit vaši mysl. Zkuste meditaci nebo jógu, má blahodárné účinky. Žijte v míru sami se sebou. Zbytečně věci nehroťte a hlavně žijte!

 

 

 

 

autor: Zuzana Antalová

 

 

Zpět do obchodu