Síla vědomého doteku

Naše těla jsou stavěna na spojení. Nejen ležérní objetí nebo ruku na rameni. Jsme stvořeni k tomu, abychom prosperovali z lásky, a intimní dotek je přirozeným fyzickým projevem lásky. A intimním dotekem mám na mysli ten druh, který říká: ‚Jsem tady, v tuto chvíli jsem s tebou plně přítomen‘, spíše než intimitu, která je jen o genitálním kontaktu. Je to intimita, kterou můžeme sdílet s kýmkoli, koho milujeme, nejen se sexuálními partnery. Studie ukázaly, že buňky v našem těle se rozšiřují, když cítí lásku, a stahují se, když cítí její opak, a naše schopnost používat náš dotek k přenosu této energie na druhého je vrozený dar, který si všichni neseme.

Moderní společnost se stále více vzdaluje dotyku jako přirozené, integrované součásti každodenního života.

Abychom zaplnili mezeru, vytvořili jsme služby, které lidé kupují a prodávají, ale není to ono a ztrácíme kontakt s naší vlastní přirozenou schopností přinášet uzdravení a potěšení lidem, kteří jsou nám blízcí.

 

Masáž je ve světě potřebná, protože láska zmizela. Jednou stačil samotný dotek milenců. Matka se dítěte dotýkala, hrála si s jeho tělem a byla to masáž. Manžel si hrál s tělem své ženy a byla to masáž; bylo toho dost, víc než dost. Bylo to hluboké uvolnění a součást lásky. To už ale ze světa zmizelo. Postupně jsme zapomněli, kde se dotknout, jak se dotknout, jak hluboko se dotknout. Ve skutečnosti je dotyk jedním z nejvíce zapomenutých jazyků.“ - Osho

 

Opětovné probuzení této schopnosti milujícího doteku může být jedním z nejjednodušších a nejkrásnějších dárků pro nás a naše blízké. Ve své nejzákladnější podobě může být pro jiného uklidňujícím zážitkem jen to, že se ukážete a budete ochotni se někoho dotknout s úmyslem přinést uzdravení nebo lásku. A někdy je to tak snadné. Můžeme se zdráhat položit uklidňující ruce na bolavá záda nebo hladit napjatou hlavu a myslet si, že léky nebo lékař jsou účinnější, nebo možná tím nechceme trávit čas. Překvapivě to však může být vše, co je potřeba k posunu nálady, zmírnění nepohodlí nebo odemknutí hlubší emocionální vrstvy, která je připravena k vyčištění. Ještě důležitější je, že dotek spojuje lidi a zvyšuje pocit důvěry a lásky ve světě způsobem, o který se lékaři a léky jen těžko snaží.

V podstatě může být znovuzískání naší schopnosti láskyplně se dotýkat druhého – ať už dítěte, přítele nebo milence – stejně jednoduché jako praktikování následujících čtyř vlastností. Čím častěji je procvičujeme, tím hlouběji může náš dotek jít.

 

objeti

 

Jasný záměr.

Ujasněte si, proč se chcete druhého dotknout a soustřeďte se na tento záměr. Máte v úmyslu vytvořit pocit pohody? Nebo potěšení? Nebo pohodlí? Ať už je to cokoli, ujasněte si to, než začnete. Jako experiment požádejte přítele, aby zavřel oči a zkusil dvě varianty stejného doteku – pohladit ho jednou po paži, když přemýšlíte o svém oblíbeném filmu, a podruhé, když má v úmyslu cítit vaši lásku. Pak se zeptejte, zda zaznamenali nějaký rozdíl.

 

Láska.

Zní to jednoduše říct: ‚Miluj toho, s kým jsi‘, ale není vždy tak snadné získat si pocity lásky k někomu jen tak. Najděte si tedy jinou cestu k energii – otáčejte tím vnitřním ciferníkem, dokud někde uvnitř nenajdete ten pocit lásky (zkuste hudbu nebo tvář milence nebo vzpomínku na teplý letní den). Použijte svou mysl nebo smysly k nalezení katalyzátoru, který vás může přivést zpět k hlubokému pocitu lásky, a poté znovu zaměřte energii na osobu, se kterou jste.

 

Přítomnost.

Nemůžete slyšet, co se vám cizí tělo snaží říci, pokud je vaše mysl zaneprázdněná. Proto vneste celou svou mysl do okamžiku! Zaměřte se na pocit dotyku nebo na synchronizaci dechu s osobou, které se dotýkáte, pokud potřebujete mít něco, čím zaměstnat mysl. Přítomnost přináší ztišení a intuice se k nám dostává prostřednictvím tohoto ticha.

 

Důvěra.

Věřte, že můžete druhému přinést pocit pohody a lásky, když se ho dotknete. Věřte, že někde hluboko uvnitř víte, jak a kde se jich dotknout. Pak následujte své instinkty, pusťte se do toho a uvidíte, kam vás to zavede.

Pocity potěšení a pohody nejsou jen pro toho šťastlivce, kterého se dotýkáte.

Cítit krásu z pocitu, že se ten druhý otevírá pod vaším dotekem a z objevování hlubin, které se mohou skrývat v těle, s sebou přináší hlubší spojení se záhadami života a také pocit hluboké vděčnosti za tento jednoduchý dar.~

 

Autor: Simona Celarová

Zpět do obchodu