Pohled na zimu očima Ájurvédy a Tradiční čínské medicíny

 

Nastává doba, kdy se máme oddat odpočinku a regeneraci. Tím, že slunce vychází později a je brzy tma, vybízí tato doba k delšímu spánku. V tento čas bychom měli naší životní energii čchi opečovávat mnohem důsledněji než v jiná období. Neměli bychom vykonávat nadměrně mnoho činností a omezit pocení. Dostatek energie čchi nám zajistí vitalitu a mnoho sil do začátku jara. Je to doba stagnace, kdy organismus funguje ze svých zásob energie, kterou si během roku našetřil, a proto i většina novoročních předsevzetí končí nezdarem. Proto s nimi vydržte na začátek jara, kdy začíná růst vše nové i naše nové plány a přání. Nyní se na tyto dny připravujte, pravidelně cvičte, jezte kvalitní stravu a odpočívejte.

Chladné dny nás přirozeně nabádají k vyhledávání tepla a zahřívajících potravin. Měli bychom se stravovat zejména tepelně upravenou stravou a omezit tu syrovou. Příroda má vše dobře promyšlené, proto nám už od podzimu dává potraviny ideální na zimu. Tedy hlavně kořenovou zeleninu, dýně, pórek, zelí… Ideální jsou také vývary z kostí, pohanka a jáhly. V zimě si můžeme obecně dopřát více tuku v potravě. Ti, kdo se nevyhýbají masu, mohou zvýšit příjem bílkovin v podobě hovězího, jehněčího a drůbežího masa. Doporučené koření této doby jsou hřebíček, anýz, bobkový list, skořice a zázvor. Nesmíme ani opomenout vlašské ořechy, které silně posilují ledviny a funkci mozku.

 

ajurvéda a tradiční čínská medicina

 

Ledviny a močový měchýř

Elementem zimy je voda a odpovídajícími orgány jsou ledviny a močový měchýř. TČM nahlíží na ledviny jako na nejdůležitější orgán v lidském těle. Jsou místem, kde sídlí životní energie, která ovlivňuje kvalitu i délku života. Oba tyto orgány jsou citlivé na prochladnutí, proto je nezbytné je udržovat v teple.

Slabost ledvin se projevuje jako latergie, nateklá oční víčka, častěji se mastící vlasy, otoky, bolesti v dolní části zad, odpor k zimě, časté močení, zvýšené pocení, ledvinové kameny. Studené nohy jsou též známkou nedostatečného fungování ledvin. S ledvinami je spojena funkce srdce, neboť se jimi vrací pročištěná krev zpět do srdce a odtud do celého těla. Pokud se budeme starat o své ledviny, můžeme předejít různým zdravotním potížím.

Močový měchýř je jako sběrná nádoba. Je to dutý a roztažitelný orgán s objemem až 1,2l. Ale nutkání jeho vyprázdnění pociťujeme už při naplnění 400-600ml této odpadní vody.  Jeho správná činnost přispívá k vodní a minerální rovnováze těla. Pokud máme potřebu častého vyprazdňování, může jít o infekci nebo tz. Hyperaktivní močový měchýř. Mezi nejčastější problémy s močovým měchýřem také patří inkontinence (nechtěný únik moči) nebo enuréza (noční únik moči). Pod vlivem tohoto orgánu jsou naše hlava, hrdlo, šíje, centrální nervový systém, kůže a kosti. 

Z pohledu psychosomatiky může častý problém s močovým měchýřem způsobovat zapříčinit náš nesoulad a nedorozumění v partnerských vztazích. Dalšími projevy může být vnitřní neklid, špatná rodinná situace nebo nevyrovnané vztahy s partnerem, dětmi, rodiči, to vše ovlivňuje náš organismus a zvyšuje riziko zánětu močových cest. Obecně infekce je zde chápána jako zhmotnělý konflikt. Buď se často hádáme, nebo v sobě něco dusíme a máme obavu se o tom bavit. My ženy máme mnohem větší potíž v sobě tuto nehodu pustit než muži. Stále ji vědomě, ale i nevědomě rozebíráme a trápíme se jí. Naučme se pouštět a odpouštět.

Vhodnou zimní jógovou praxí je podle mě buď jin jóga, kde jsme teple oblečeni a ponořeni uvnitř sebe, nebo také power jóga na podporu našich ledvin a močového měchýře, ale podle zmíněného doporučení velkého nepocení se je vhodnější její umírněnější verze. Pobytem na čerstvém vzduchu někde v horách se sněhem a sluncem na tváři si také neuškodíme. Udržme tělo v teple, odpočiňme si. Dočtěme zásobu knih a dopřejme si oheň v naších obydlích aspoň v podobě zapalování svíček  a užijme si zimu a čas rozjímání.

 

 

Autorka: Kateřina Tripalová

 

Zpět do obchodu