Párová jóga aneb jak cvičit ve dvou

Jóga je dost specifický pohyb, při kterém protahujeme a posilujeme celé tělo, a tím zvyšujeme pružnost i pohyblivost kloubů. Také se zaměřujeme na vlastní dech a snažíme se s ním co nejlépe pracovat. Každý asi ví, že může cvičit jako jednotlivec doma, nebo na kurzu. Víte ale, že se dá cvičit i párově?

 

Balanc ve dvou

Podstatné je, že jde o spolupráci a vzájemnou důvěru s vaším cvičebním partnerem. Hledáte společnou rovnováhu a balanc, protože jde o spojení dvou fyzických sil. Takové protahování může prohloubit dech a být intenzivnějším zážitkem. Necvičíte sami, a proto musíte dbát na každý pohyb, abyste neublížili nejen sobě, ale ani druhému. Oba jste do cvičení zapojeni plnohodnotně, i když třeba nedisponujete stejnou fyzickou zdatností. Nejde o dominanci jednoho nad druhým, ale o rovnocenné partnerství. Pomáháte si vzájemně se vyvažovat při každém pohybu.

 

Nemusíte být odborníkem

Pro cvičení párové jógy musíte splňovat pouze tři důležitá kritéria – mít svého partnera pro tenhle typ cvičení, vlastnit cvičící podložku, a mít dobrou náladu.

Pak už jen stačí se naladit na stejnou vlnu, vypustit veškerý stres a věnovat se jen partnerovi a jednotlivým cvikům. Jóga dokáže být skvělým učitelem, který nás naučí vnímat přítomnost, být soustředění a vytrvalí, převážně, pokud nám nějaký cvik napoprvé nejde. 

 

Z pohodlí domova

Nemusíte nutně chodit na odborně vedené lekce. Párovou jógu zvládnete provádět i doma. Existuje spousta videí, článků a rad, jaké cviky se dají provádět. Pokud opravdu nevíte, jak byste měli začít, inspirujte se videi na youtube, a nechte se provést krok za krokem.

Najděte si vhodného partnera – ať už přítele nebo kamarádku, a zkuste nejprve jednodušší cviky. Ty vás přesvědčí, že to zvládnou i úplní začátečníci.

 

 

Rozvíjení neverbální komunikace

Tenhle typ cvičení dokáže ve velké míře rozvíjet naši neverbální komunikaci. Soustředíme se totiž na svoje i partnerovy potřeby. Zjišťujeme i to, kde jsou jeho hranice, jak moc je flexibilní, jak moc se od sebe lišíme. To nás navede na to se sladit. Je to skvělý průvodce sebepoznáním, ale především poznáním našeho partnera. I když cvičíme s člověkem, kterého známe roky, můžeme se o něm dozvědět další podstatné věci jenom díky neverbální komunikaci.

 

A hlavně si cvičení užijte. Uvidíte, že pohyb dokáže být i zábavou a skvělým koníčkem.

 

Na párovou jógu se nejvíce hodí korkomatky! Na výběr korkových podložek na jógu se podívejte zde! :)

 

 

 

autor: Veronika Hájková

Zpět do obchodu