AHOJ! Vítám Tě:) Že jsi to TY, dám ti tajnou slevu -10%. Použij kód Joga10 :)

5 důvodů, proč si zamilovat kokos

Kokos, tedy plod kokosovníku ořechoplodého není zajisté potřeba nijak zvlášť dlouze představovat. Sluší se snad uvést pouze, že se jedná o plod kokosové palmy, která se vyskytuje převážně v tropickém pásmu a ročně se na ní může urodit 5 - 150 plodů. V českých supermarketech můžete plod kokosovníku koupit běžně v průběhu celého roku. Kromě celého plodu lze koupit kokos sušený, kokosové mléko či vodu nebo univerzálně použitelný kokosový olej. Pochutnat si můžete na fantastickém kokosovém latté a nebo si k němu můžete přivonět v kosmetických přípravcích.

 

Pojďme se teď společně podívat na 5 hlavních důvodů, proč si kokosové ořechy zamilovat a zařadit je nejen do svého jídelníčku:

 

  1. Omamná vůně

Kokos se vyznačuje velmi příjemnou a nevtíravou vůní, která navozuje pocit pohody. Vždy, když ucítím kokos, vzpomenu si na léto a pobyt na pláži. Ať už je to tím, že mám od dětství kokos spojený s tyčinkou Margot, nebo tím, že ve mně vyvolává vzpomínky na Piňa coladu pod palmami, je to prostě srdcová záležitost. Strouhaný sušený kokos můžete použít třeba pro ozvláštnění bábovky či jiných moučníků. Hodně je také kokos využíván k přípravě pokrmů zejména v indické či thajské kuchyni.

Vůni můžete sehnat také jako esenci do aromalampy či masážní olej.

 

  1. Zdroj vitamínů

Věděli jste, že kokos jako takový není ořech, ale ovoce? A jako každé ovoce je i plod kokosu zdrojem velké porce živin. Ať už si pochutnáte na mladém kokosovém plodu či vyzrálém semeni, rozhodně vašemu tělu prospějete. Mladý plod obsahuje až 20% denní dávky vápníku, 2g vlákniny a proteinů a 3g nenasycených mastných kyselin. Kokos je vydatným zdrojem energie a ne nadarmo se často přidává jako přísada do fit tyčinek či ovesných kaší.

 

  1. Prospívá krásné pleti a vlasům

Kokosové mlékozvláčňující a regenerační účinky na pleť. Pomáhá vyhlazování vrásek a přispívá k hojení ran a jizev. Díky obsahu vitamínu A, C, E  se kokosu používá v tělových mlécích a krémech. Hojně se používá při masážích právě díky typické a příjemné vůni. Pomáhá v prevenci strií. Setkat se s ním můžete ale i v šamponech či maskách na vlasy. Napomáhá rozčesávání a vlasy jsou po použití kokosového šamponu hladší a lesklejší. Olej v kokosu obsažený zabraňuje lámání a vyživuje pokožku hlavy.

Vyzkoušet účinky kokosu na vaše vlasy můžete s Bio kokosovým šamponem Faith in nature, který naleznete v našem e-shopu.

Výrobky s obsahem kokosu jsou vhodné i pro malé děti a nebo pro osoby s citlivou pokožkou.

 

  1. Skvělý pomocník do domácnosti

Pro univerzální použití se hodí zejména kokosový olej. Využít lze od kuchyně až po ložnici. V kuchyni se hodí pro úpravu pokrmů na pánvi či jako náhrada živočišných tuků při přípravě vegetariánských pokrmů. Protože se rozpouští při nízkých teplotách je velmi vhodný pro raw stravu. Pokud zvolíte olej s přírodní vůní, budou mít připravené pokrmy trošku exotičtější a zajímavější chuť. Na trhu jsou k dostání ale i oleje bez vůně, které od ostatních tuků při použití nerozeznáte.

V koupelně se vám kokosový olej může hodit jako velmi účinný odličovací prostředek či jako balzám pro popraskané rty. Pokud vás trápí suché vlasy, použijte masku z kokosového oleje přes noc.

Vzhledem k antibakteriálním schopnostem najde kokosový olej jistě i místo na vašem nočním stolu a to jako účinný a příjemný lubrikační gel. Při použití dejte ovšem pozor na kombinaci kokosový olej a latexový kondom.



  1. Pomáhá zhubnout

Kokos je právem považován na pochutinu, která příznivě působí na snižování tělesného tuku. Výborné účinky na metabolismus má také kokosová voda, která se nachází uvnitř zralého plodu. Jde doslova o elixír mládí, který prospívá celkové detoxikaci organismu.

Národy, které kokos konzumují ve větší míře, mají méně problémů s diabetickými onemocněními, rakovinou či srdečních chorob. Toto může být způsobeno tím, že kokos pomáhá v těle zvyšovat hladinu tzv. „zdravého” cholesterolu.

Pokud si k televizi místo brambůrek nasypete misku kokosových lupínků, rozhodně to na váze brzy poznáte.

 

 

 

 

autor: Radka Fučíková

 

Zpět do obchodu