Obklopte se vůněmi! Jaké éterické oleje vás dostanou do podzimní pohody?

Není nic lepšího, než si v podzimních pošmourných dnech zpříjemnit náladu vonnou svíčkou či aromalampou. Vůně působí jak na jednotlivé orgány našeho těla, tak i na naši psychiku. Některé nás dokáží povzbudit, jiné zas příjemně osvěží a jiné přinesou pocit klidu.

Ať už se s esenciálními oleji setkáme v kosmetice či si pořídíme koncentrovanou vonnou směs, je nutné mít na paměti, že čím kvalitnější olej bude, tím menší je riziko, že nám způsobí zdravotní potíže. Pokud sáhneme po oleji v BIO kvalitě, rozhodně neuděláme chybu.

 

Vůně můžete obecně rozdělit na vůně ovocné (jablko, citrusy), kořeněné (skořice, kardamon), květinové (levandule, rozmarýn), orientální (vanilka) a dřevité (santalové dřevo, cedr). Využít také můžete již předpřipravené vonné směsi a nebo si podle nálady namíchat vlastní.

 

A jaké esence tedy zvolit pro vyladění nálady? Inspirujte se naším výběrem TOP vůní pro letošní podzim:

CITRON - Citronová vůně je nestárnoucí klasika, která nikdy nevyjde z módy. Je osvěžující a dodává pocit čistoty. Působí příznivě na psychiku a prokazatelně zlepšuje náladu. Bystří smysly,  proto se skvěle hodí pro použití před důležitým pracovním úkolem nebo zkouškou.

Citrusový esenciální olej se hojně používá jako přísada do přírodní kosmetiky. Vyzkoušet ho můžete i vy v Bio šamponu proti lupům Citrón a Tea Tree Faith in Nature vegan, který najdete zde v e-shopu.

 

BLAHOVIČNÍK (Eukalyptus) - Na podzim a v zimě trápí většinu z nás často rýma či nachlazení. S těmito neduhy nám může velmi pomoci esenciální olej z rostliny blahovičníku. Jeho silice působí na rozpouštění hlenů a usnadňují vykašlávání. Je vhodný pro použití při inhalacích. Silice jsou  antiseptické a antibakteriální, proto se výborně hodí i k ošetření drobných ran a poranění. Blahodárná a velmi příjemná je také koupel s přísadou tohoto osvěžujícího oleje. Může napomoci při léčení zánětu močových cest.

 

ZÁZVOR -  Zázvor má řadu příznivců, ale i odpůrců, a to zejména kvůli svému specifickému aroma. Pokud se řadíte do první skupiny, pořiďte si kromě čerstvého zázvoru na čaj i masážní olej či esenciální olej do aromalampy. Povzbudí vaši mysl a zapůsobí příznivě na horní cesty dýchací a na ledviny. Zajímavostí je, že zázvor také působí jako afrodiziakum.

 

POMERANČ - Citrusy zkrátka k podzimu a zimě patří. Nejen proto, že obsahují velké množství vitamínů, které nás pomáhají chránit před rýmou a nachlazením, ale také zcela jistě kvůli zářivým barvám, které nám připomínají barevné léto. Pomeranče by kromě zaslouženého místa ve vašem jídelníčku, měly zcela jistě být i součástí vaší voňavé zimní kosmetiky. Zcela neodolatelná je třeba kombinace pomerančového esenciálního oleje a hřebíčku v pleťovém krému či krému na ruce.

TIP: Byt si pomerančem můžete provonět, když položíte oloupané slupky z citrusu na topení.

 

LÍPA - Vůně lípy je jemně nasládlá, medová, nevtíravá. Lipový čaj je skvělým pomocníkem při nachlazení a rozhodně by neměl v žádné domácnosti chybět. Pokud se rozhodnete použít éterický olej, zvolte ten, který můžete použít při koupeli nebo při masáži. Lípa má totiž vzácnou schopnost zbavovat starostí a stresu z přepracovanosti. To se na podzim zcela jistě hodí každému z nás.

 

MYRHA - Myrhová vůně je příjemně kořenitá a relaxační. Působí jako balzám na nervy a podporuje zklidnění při meditaci. Látky v myrze obsažené pomáhají při infekcích horních cest dýchacích. Použití do difuzéru či v aromalampách je vhodné při bronchitidě či astma.  Při použití v pleťové kosmetice působí protizánětlivě. Účinky si můžete na vlastní kůži vyzkoušet při použití čistícího pleťového krému Akamuti který je v prodeji zde.


Vonných a esenciálních olejů je na českém trhu k dostání opravdu velká spousta. Volba záleží na vaší aktuální náladě a rozpoložení. Některé oleje jsou silně koncentrované a není dobré je používat na pokožku a rozhodně by se oleje neměly dostat do rukou dětem.

Při používání by se také měly mít na pozoru těhotné ženy a osoby, které mají problémy s vysokým krevním tlakem. Pokud jste nejistí, v jaké formě olej použít a který je pro vás ten pravý, nebojte se požádat o radu odborníka zabývajícího se aromaterapií.

 

 

Autor: Radka Fučíková

Zpět do obchodu