AHOJ! Vítám Tě:) Že jsi to TY, dám ti tajnou slevu -10%. Použij kód Joga10 :)

Nádech a výdech - o roli dechu nejen při jógové praxi

Bez dechu není život. To je vcelku bez debat. Jakmile přestaneme dýchat, zemřeme. Dech si ale často během našeho života neuvědomujeme, ale právě on je tím nástrojem, který nám pomůže zvládnout i velmi těžké okamžiky. Uvádí nás do přítomnosti, zklidňuje nás a okysličuje naše buňky. Díky tomu se snadněji uvolníme a nebo vymyslíme, jak ze situace zdatně vybruslit. Naučte se věnovat pozornost dechu a rázem zjistíte, že život není zdaleka tak těžký, jak se zdá.

 

Dýchej pěkně z plných plic!

Součástí každé jógové praxe by mělo být alespoň jedno dechové cvičení, které nám umožní ukotvit se v místě a v čase a nechat všechny starosti za dveřmi. Nejznámějším druhem dechu, který by vás v ideálním případě měl provázet po celou jógovou lekci je tzv. plný jógový dech. Praktikuje se zpravidla v sedě či při lehu na zádech. 

Tajemství plného jógového dechu spočívá v tom, že při něm vědomě zapojíte všechny části plic. Nejprve se nadechujete do podbřišku, poté do oblasti břicha a hrudníku a nakonec zapojíte i plicní laloky v podklíční oblasti. Propojením těchto tří oblastí dechu naplníte plíce na maximální kapacitu a dodáte tělu maximum kyslíku. Při výdechu postupujete v opačném pořadí - nejprve vypustíte vzduch z oblasti pod klíční kostí, pak z hrudní oblasti a nakonec i ze spodního břicha. Vytvoříte tak pomyslnou dechovou vlnu. Na ní byste se v ideálním případě měli vézt až do konce lekce a v tom nejideálnějším případě i po ní.

 

Mistrovství světa v dýchání neexistuje

Pro usnadnění koncentrace na dech a pro odvedení pozornosti od vtíravých myšlenek se doporučuje při nádechu i výdechu počítat doby. Mezi nádechem a výdechem také nezapomeňte udělat pauzu. Nicméně vždy je důležité poslouchat svoje tělo. Dech nezadržovat, ani ho netlačit do některých oblastí silou. Dejte si na čas a pořádně se rozdýchejte. Důležité je uvědomit si, že při nácviku správného dýchání nejde o soutěž “o to, kdo se lépe a více nadechne”. Jde pouze o to, naučit se správně dýchat a využít to, co se při jógové praxi naučíme i v našem každodenním životě. Délka dechu je tedy individuální a záleží pouze na vás a vašich plicích, kolik vzduchu při nádechu pojmete.

 

Dechové techniky v józe. Meditace a relaxace.

 

3...2...1 a je po problému

V běžném životě se vám kromě nácviku správného dýchání, který je během na dlouhou trať může hodit i super rychlé cvičení, které vás může ve stresových situacích uchránit před kolapsem a také vám může zabránit říct něco hodně ošklivého někomu, na kom vám záleží. Jde o pravidlo tří nádechů. Slyšeli jste již o něm?

 

Při pravidle tří nádechů nejde o nic jiného než, že se na pár sekund zastavíte uprostřed činnosti, hádky, konfliktu či jakékoliv nepříjemné situace a třikrát se zhluboka nadechnete a vydechnete. To je celé :-)

 

Tohle banální pravidlo již zachránilo bezpočet vztahů a přátelství. Není nad to se umět v tu pravou chvíli uvolnit a rozmyslet si odpověď na komplikovanou otázku.

 

Váš dech má větší sílu, než si myslíte. Zamyslete se párkrát za den nad tím, jak zrovna dýcháte a trénujte techniky správného dechu pravidelně. Mohou vám prodloužit život a také vám pomohou překonat těžkosti a nesnáze, které vám život postaví do cesty. 

 

 

Autor: Radka Fučíková

 

Zpět do obchodu