Pánevní dno - lůno ženskosti

Pánevní dno si můžeme představit jako nádobu příčně pruhovaných svalů, která se nachází v naší pánvi. Tuto pružnou spodinu pánve tvoří tři vrstvy svalů, které se upínají na sponě stydké, kostrči a sedacích kostech. Je v něm ukryto tlusté střevo, močový měchýř, děloha a vaječníky. PD dělí tělo na horní a dolní polovinu a patří mezi svaly hlubokého stabilizačního systému tzv. CORE. Jeho hlavní funkcí je podpora orgánů pánve, drží ve správné poloze dělohu a je také uzávěrovým svalem konečníku. Žádný další tvor v přírodě nemá takovou konstituci těla, která klade tak velké nároky na práci pánevního dna. Proto není zvláštní, že je to oblast velmi zranitelná a docela snadno dochází k jejímu poškození. K oslabení svalů pánevního dna mohou vést tyto skutečnosti:

  • Nadváha
  • Těhotenství a porod
  • Chronické zatěžování svalů (dlouhodobý kašel, časté zvedání těžkých věcí nebo intenzivní sportovní zátěž)
  • Hormonální změny spojené s menopauzou
  • Dlouhodobé nošení bot na vysokých podpatcích

Jaké jsou příznaky oslabení pánevního dna?

Když je oslabené pánevní dno, svaly nejsou schopny být aktivní a projevuje se to skrze nepříjemné potíže.

  • Inkontinence
  • Pokles dělohy nebo močového měchýře
  • Bolesti hlavy nebo šíje
  • Bolesti beder nebo kostrče
  • Halux (vbočený palec)
  • Poruchy spánku nebo depresivní stavy

Příznaky křečovitého stažení svalů pánevního dna

Křečovité stažení svalů PD v podstatě znamená, že se svaly této oblasti nejsou schopné uvolnit. To může způsobit tyto potíže:

  • Zdánlivá neplodnost (díky neschopnosti uvolnění PD může docházet k neschopnosti početí. Ženy jsou s tímto problémem ale často posílány rovnou do centra asistované reprodukce, takže se na tento problém třeba ani nepřijde)
  • Potíže při sexuálním aktu
  • Neschopnost uvolnit svěrač močové trubice
  • Problémy v sexuální oblasti

Příčinami křečovitého sevření svalů PD mohou být například komplikovaný vaginální porod, operace v oblasti pánve, poranění zad, poruchy chůze, dlouhodobé sezení ale i sexuální zneužívání v dětství či jiná traumata v sexuální oblasti

Při posilování svalstva PD je důležité vědět, že jej lze v základu procvičit dvěma způsoby. Izolovaně a vědomě tzv. Kegelovými cviky, dle amerického gynekologa, který se touto problematikou zabýval. To znamená, že jste naprosto uvolněná (leh na zádech) a soustředíte se výhradně na zapojení svalů PD, aniž byste aktivovala další svaly. Nebo zapojením tzv. koaktivátorů PD, což jsou svaly, jejichž aktivací automaticky zapojíme pánevní dno. Patří mezi ně adduktory (přitahovače) vnitřních stehenních svalů a abduktory (odtahovače) vnějších stehenních svalů a transverzus, což je hluboká vrstva břišních svalů.

Pánevní dno naše lůno

České slovo lůno je odvozeno od Luny, zastupuje pojem dělohy. Luna je významově s dělohou spojená, představuje „plodnost a tvoření v úrodné vlhkosti a temnotě, „pradutinu″ všeho počátku, úrodnou prabažinu, ve které se může vyvíjet život, orgán, který vyjadřuje (ženský) rytmus, velmi silný sval (ženská síla spočívá uvnitř a ukazuje se navenek jen zřídka).″1 Ženské lůno je spojeno s naší tvořivostí a kreativitou. Velkým psychosomatickým významem dělohy  je také vztah k ostatním lidem a hlavně vztah sami k sobě.

„Jednou měsíčně při menstruaci se nám naše lůno připomíná skrze menstruační křeče a bolesti. Volá na nás, haló tady jsem. Právě „díky″ křečím nás tato oblast upozorňuje, abychom našemu centru – lůnu dávali větší pozornost. Je tedy na nás, jestli si našeho lůna začneme všímat a dávat mu péči a pozornost i mimo období menstruace. Možná poté bolesti a křeče odezní.″ 2

 Ženské lůno a pánevní dno. Menstruační kalíšek.

 

Bylinná napářka

O své ženské lůno můžeme také pečovat krásnou cestou bylinné napářky. Stačí vám hrnec, bylinky, ručníky, deka a třeba dvě židle, nebo napařovací prkénko a hlavně čas jen sama na sebe. Pojďme si tuto zajímavou techniku přiblížit a možná na konci čtení dostanete chuť ji vyzkoušet.

Ženské lůno je samočisticím orgánem ženského těla a tak je napařování úžasným doplňkem pro přirozenou péči o něj, když bylo vystaveno větší zátěži, například po porodu či šestinedělí, anebo po silnější menstruaci. Ale i tady platí, všeho s mírou. Bylinky jsou mocní léčiví spojenci a tak je nutné je třeba používat v souladu sami se sebou.

Napářku si můžeme dopřávat dle libosti, ale měly bychom se jí zdržet v období těhotenství, při našich dnech a také pokud nás trápí vaginální zánět. K namíchání bylinek můžeme přistoupit čistě intuitivně, nebo pokud si nejsme jisté, nebojme se navštívit, či konzultovat se zkušenou bylinkářkou, která nám určitě ochotně poradí nebo rovnou namíchá směs bylinek na míru. Mezi nejčastější směs patří kombinace řebříčku, kontryhele a okvětních lístků růže.

 

Příprava napářky

K bylinné napářce budeme potřebovat bylinnou směs, deku, anebo velké osušky, hrnec, stoličku nebo něco čím hrnec podložíme, a buď si koupíme napařovací prkénko, nebo nám ze začátku postačí dvě židle. Bylinky povaříme ve větším hrnci, necháme krásně provonět celý prostor, mezitím si připravíme své meditační místo. Stoličku, či třeba pevnou krabici nebo několik knih, na které pak hrnec položíme. Z každé strany postavíme jednu židli, aby uprostřed byla mezera. Pokud máme napařovací prkénko, položíme jej mezi židle. Připravíme si deky nebo osušky. Pokud chceme, můžeme si pustit naší oblíbenou hudbu, nebo zvolit ticho a klid jen sami na sebe.

Některé ženy u toho čtou, pletou, koukají na seriál… Ale já bych doporučovala dopřát si čas jen sama se sebou a nechat přicházet nové vize, nápady a myšlenky, nebo se jen zaměřit na pocity svého těla a to vše při těch zmíněných činnostech může zaniknout a zůstat nepovšimnuto. V hrnci už to určitě za tu dobu bude bublat nebo z něj stoupat pára a to je čas na sundání z plotny. Teplý hrnec opatrně přeneseme na stoličku či jinou podpěru. Sedneme na židle, aby naše lůno bylo nad hrncem. Pozor na příliš velkou teplotu, mělo by nám být příjemně teplo a nechceme se spálit ;-). Pak už se jen zabalíme dekami či osuškami přes nohy, aby nám teplá pára neunikala všude okolo, a dopřejeme si čas jen sami pro sebe.

Pokud vás můj návod inspiroval k vlastním pokusům a přeci jen chcete vědět něco víc. Nebojte se pátrat po internetu nebo se obrátit například na porodní asistentky či duly ve svém okolí. Určitě vás dokážou inspirovat a navést k dalším informacím.

 

Přeji krásnou cestu k sama sobě a ke vztahu se svým lůnem.

 

Kateřina Tripalová

 

 

Ekologické pomůcky pro ženy pořídíte zde:)

 

 

 

 

 

1PhD. Terezie Dubinová: Kořeny ženské spirituality

2Anaiya Aon Prakasha: Womb wisdom

Zpět do obchodu