Hormonální jóga – i muži mají své dny

Už jste slyšeli o hormonální józe? Cvičí se také pro muže. Hranice 30 let života je okamžikem, kdy u mužů začne klesat testosteron, a to až o 1 % ročně. Kromě poklesu libida to má za následek řídnutí vlasů, pocit vyhoření, podrážděnost, pocení, zhoršení paměti, osteoporóza - tzv. andropauza. Cítíte se unavení, raději spíte a zdá se vám, že vám mírně ochably svaly? Snadněji se vám ukládají tuky? Trpíte problémy s prostatou? Hormonální jóga vám může pomoci. Zeptali jsme se přední české cvičitelky Jany Černotové na to, jak hormonální jógu u nás muži vnímají a o co vlastně jde.

 

Za vším hledej ženu

Jsou to především ženy, kdo navštěvují kurzy jógy. Ale i muži mají stále více zájem napravit své zdravotní neduhy a udělat pro sebe něco dobrého. Ačkoliv nejčastějším způsobem, jak se o tomto cvičení muži dozvědí je rozkvět, jaký díky józe pozorují u svých žen a drahých poloviček. A začnou se zajímat, jestli je možný takový výrazný rozkvět i u nich. Stále častěji se ozývají dotazy, zda je hormonální cvičení také pro muže? Ano, je!

 

Jak vypadá hormonální jóga?

Ačkoliv v některých pozicích je sestava pro muže stejná jako ta pro ženy, v mnoha ohledech má o poznání jiné prvky. Více se zaměřují na svalovou zátěž. Základem jsou především dechové metody – tzv. bastrika, tedy intenzivní břišní dech, a prastará tibetská technika cirkulace energie, což je mentální vizualizační cvičení. Vše korunují harmonizační techniky energie a čaker a relaxační jóga nidra. A na závěr antistresový bonus.

  

Dýchejte!

Soubor jednotlivých ásan je poměrně dynamický, svižný a slouží k posílení žláz s vnitřní sekrecí. Nejprve má zahřívací fázi, rozcvičku, která připravuje žlázy pro další práci ve druhé fázi. Koncepce cviků je uspořádána tak, aby tělo pracovalo na lince hypofýza, štítná žláza, nadledvinky, varlata. Celkem jde o 16 pozic, které uvolňují velké klouby v těle, protahují svalstvo nohou, zlepšují pružnost páteře. A také psychickou pohodu.

 Hormonální joga pro muže. aryama

 

Zakladatelka Dinah Rodriguez

„Jógu praktikuji už asi od 15 let, kdy jsem takto našla způsob, jak zharmonizovat své tělo a jak si udržet životní rovnováhu během studií.“ Říká přední cvičitelka hormonální jógy v Česku, Jana Černotová. Jógu jako takovou praktikuje již od roku 1989, hormonální józe se věnuje od roku 2012, kdy se pro ni žena a ženství stalo po založení rodiny hlavním životním tématem. Kamarádka ji přesvědčila, aby se věnovala tomu, co ji baví, a tak si založila centrum jógy Magnólie. V roce 2013 pak vystudovala ve Vídni kurz hormonální jógy u samotné zakladatelky této metody – Dinah Rodriguez, jedenadevadesátileté vitální průkopnice hormonálním cvičením. Ta vytvořila jako jediná na světě ucelený systém cvičení pro žlázy s vnitřní sekrecí a diabetiky a proslula touto metodou po celém světě.

 

Jak to na kurzu probíhá?

Hormonální józe se bohužel nikdo nenaučí doma z gauče. Musíte se z gauče zvednout a jít za štěstím. Pokud máte o tuto jógu zájem, je nutné zajít na kurz, kde vám vysvětlí, jak správně dýchat, abyste pak následně cvičení mohli praktikovat i doma podle libosti. Kurz trvá asi 10 hodin čistého času a obvykle je koncipován na páteční odpoledne a sobotu. Lze se ale domluvit i na individuálních termínech. Kdo zvládne sestavu, potřebuje si vyčlenit do budoucna denně 30 minut pro pravidelnou praxi. 30 minut denně, které vám mohou výrazně zkvalitnit život.

 

Vlastní návod na život

„Účinky cvičení zmírňují symptomy úbytku testosteronu nebo je zcela odstraní. Jóga pomáhá najít opět radost ze života. V neposlední řadě samozřejmě mají cviky také pozitivní vliv na potenci, fungují jako prevence onemocnění prostaty a také pomáhají zlepšit sexuální život a plodnost. Ačkoliv je pravda, že hormonální jógu zatím navštěvuje stále drtivá většina žen a mužů doposud moc není. Třeba jen neví, že něco takového existuje.“ Jana Černotová vede kurzy hormonální jógy již bezmála sedm let. Její lekce jsou koncipovány pro privátní skupiny 10–14 lidí, takže se nemusí ničeho bát ani stydlivější jedinci. Na kurz mohou také přijít i jógou nepolíbení, kteří ji doposud necvičili. Není se čeho bát, vše je na místě dopodrobna vysvětleno. „Dělám to, co mě baví a v čem se cítím jako ryba ve vodě. Myslím, že je to vidět. Vše, co v životě předávám, včetně jógových praktik, je podloženo mojí osobní a životní zkušeností. Učím, jak najít vlastní štěstí.“

 

 

 

Autor: Magdalena Bischofová

 

Zpět do obchodu