9 přínosů jógy pro vaše tělo a mysl

Rozhodujete se, zda si koupit permanentku do fitka a nebo si raději zaplatit lekce jógy v jógovém studiu? Proti cvičení v posilovně nic nemáme, ale spíše bychom vám poradili začít s pravidelnou praxí jógy. Cvičení jógy totiž přináší více benefitů, než by se mohlo zdát.

 

      1. Svaly a klouby

Tak, jako každá pohybová aktivita, má i jóga pozitivní vliv na pohybovou soustavu. Nejen že budete mít perfektně zpevněný střed těla, ale zároveň si také zlepšíte flexibilitu a rovnováhu. Jóga se jako doplňková pohybová aktivita doporučuje i vrcholovým sportovcům, protože mohou mít kvůli jednostranné aktivitě některé skupiny svalů citelně zkrácené. Během jógové praxe se střídají pozice, ve které jsou svaly napjaté s těmi, kdy se svaly cíleně uvolňují. Díky tomu je pohyblivost rozvíjena rovnoměrně a nedochází k přetížení.

 

       2. Pokožka

Je to tak, jóga zabraňuje stárnutí! Díky pravidelné pohybové aktivitě si můžete zachovat bezproblémovou pohyblivost i do vysokého věku a díky hormonům štěstí budete doslova zářit. Kromě dalším příznivých vlivů na vaše tělo se cvičení projeví i na vaší pleti a pokožce. Cvičení totiž produkujete kolagen a ten zajistí vaší pleti bezchybný vzhled a vysokou elasticitu. Vyzkoušet také můžete speciální obličejovou jógu, která vás může zbavit jemných vrásek v okolí očí či rtů.

 

       3. Kardiovaskulární systém

Jakékoliv cvičení posiluje srdce a zlepšuje krevní oběh. Cvičení jógy navíc pomáhá zbavit tělo stresového hormonu kortizolu. Díky pravidelnému cvičení a meditaci dochází k redukci stresu. Cvičení jógy navíc pomáhá prokrvit všechny části našeho těla. Startují tak regenerační procesy, které pomáhá naše tělo udržet stále ve formě.

 

      4. Dýchací ústrojí

Dýchání je téměř nejdůležitějším nástrojem jógové praxe. Díky hlubokému a pravidelnému dechu se můžete nejen ponořit do opravdu hluboké relaxace, ale také si zvětšujete kapacitu plic. Jóga má pozitivní vliv u lidí, kteří mají problémy s astmatem či chronickou obstrukční plicní chorobou.

 

      5. Trávicí ústrojí

Víte, že když si denně alespoň 5x zacvičíte sestavu pozdrav slunce, zlepší se vám trávení a funkce střev? Cvičení jógy pomáhá zlepšit peristaltiku střev a působí příznivě na žaludek. Vhodně zvolená sestava ásán může pomoci i se zácpou či bolestmi břicha. Jóga  také pomáhá produkovat trávicí enzymy, které usnadňují trávení.

 

      6. Ledviny

Ledviny jsou velmi důležitou součástí těla. Při jejich poškození či při onemocnění může docházet až k život ohrožujícím stavům, proto není moudré péči o ledviny zanedbávat. Díky cvičení jógy můžete výrazně pomoci k jejich správné funkci. Díky zlepšení krevního oběhu jsou ledviny lépe zásobené krví a okysličené. Krev tak mohou efektivněji filtrovat a zbavovat nečistot.

 

      7. Hormonální rovnováha

Nevhodné stravování, ale i zrychlený životní styl mohou vést k tomu, že se naše tělo vychýlí z hormonální rovnováhy a začnou se projevovat různé zdravotní potíže. Hormony ovlivňují téměř všechny procesy v našem těle a jsou pro jeho perfektní fungování nezbytné. Jóga pomáhá vše uvést zpátky do normálu a při pravidelném praktikování udržuje v organismu poměr hormonů na správné úrovni. Cvičení jógy pomáhá ženám s nepravidelným cyklem a doporučuje se i pro potíže s menstruací či s otěhotněním.

 

Karimatky neklouzavé, přírodní podložka na jógu.

 


      8. Centrální nervový systém a mozek

Mozek je nejdokonalejší součást lidského těla. Občas je ale kvůli uspěchanému tempu moderního života přetížený a nefunguje tak, jak by měl. Díky józe ho můžete snadno vrátit zpět do formy. Pomůže mu jak pohyb, tak pořádné okysličení a závěrečná relaxace. I mozek zkrátka občas potřebuje vypnout a jen si užívat přítomný okamžik. Pokud mu “dovolenou” dopřejete pravidelně, můžete se těšit na lepší soustředění, paměť i větší kreativitu.

 

      9. Spirituální tělo

O tom, že jóga má příznivý vliv na vaše fyzické tělo, není již pochyb, co ale tělo spirituální? Ano, i na něm se jóga podepisuje příznivě. Pokud jste zkušení jogíni, tak o systému čaker již určitě víte, pokud s jógou teprve začínáte, můžete se více dozvědět v našem článku Duhová magie čaker.

Jóga pomáhá odblokovat zablokované čakry a vnést do našeho celého života harmonii. Pokud energie v těle neproudí správně, projevuje se to jako fyzický či mentální problém, na který jsme si v západní společnosti tak trochu zvykli řešit spíše za pomocí léků, ale věřte, že cvičení jógy dokáže doslova zázraky. Pokud nevěříte, není nic snazšího než si jógu vyzkoušet na vlastní kůži.

 

K cvičení jógy potřebujete vlastní tělo, odhodlání a stylovou jogínskou podložku. Vyberte si některou z pohodlných jógamatek z naší nabídky!

 

 

Autor: Radka Fučíková

 

Zpět do obchodu