Nahá jóga - odhalení duše i těla - rozhovor s jogínkou, která se nahoty nebojí

Jóga je v principu stále jen jedna, ale existuje nekonečně mnoho způsobů, jak se k jejímu praktikování dá přistupovat. Vedle tradiční astangy je tu například dynamická power jóga, klidná jin jóga, speciální jóga pro těhotné či pro děti a pak existují také alternativní přístupy, mezi které se řadí mimo jiné také nahá nebo naked yoga. Vyžaduje pořádnou dávku odvahy, ale na oplátku nabízí svobodu a zprostředkovává pozitivní přístup ke svému tělu. V rozhovoru s jogínkou Janou Unterdenlinden (Podlipnou) jsme si povídaly o tom, co nahá jóga do života přinesla jí a proč byste ji také měli vyzkoušet.

 

Před kolika lety si začala s jógou a kdy se ti do cesty poprvé připletla naked yoga?

S jógu jsem začala okolo roku 2011 myslím, žila jsem tehdy přechodně v Dubaji, nikoho jsem tam neznala, tak jsem začala chodit v komplexu, kde jsme bydleli, dolů do fitka. Po fitku jsem se snažila vždycky protáhnout a tak jsem se dostala k józe. 

Časem jóga převážila a postupem času jsem začala chodit do jógových studií více, než do klasických fitek, zajímat se o jógovou filosofii a životní styl. Moje další cesta směřovala potom časem k tomu, že jsem si udělala kurz RYT 200. 

Naked yoga se mi připletla do cesty tak nějak přirozeně, ale ani nevím přesně kdy. Možná tak rok potom, co se mi připletla do cesty ta oblečená. 

  IMG_0584-Edit-Edit

                                                                                                                Krásná jogínka Jana

 

Co byl první impuls k tomu tenhle netradiční typ jógy vyzkoušet? 

Živím se hraním v divadle a občas ve filmech, a tam je často potřeba se úplně obnažit. Nejen duševně, ale občas i fyzicky. Takže jsem byla na nahotu zvyklá „z práce”.

Zajímala jsem se také o umělecké akty a pózovala jsem jako model umělcům při tvorbě nebo na různých malířských workshopech. Tak mě napadlo si cvičit i tu jógu nahá. 

Věděla jsem, že to existuje. Tak jsem ji cvičila. Většinou sama doma. :-) No a potom přišla ta nabídka z časopisu Maxim, jestli bych pro ně nechtěla odcvičit veřejnou hodinu. Byl to spíš takový experiment s nádechem happeningu. :-)

 

Jaké byly tvoje pocity, když si se u cvičení poprvé svlékla do naha? 

Byla jsem zvyklá být nahá, takže prostě normální v pohodě pocity. 

 

Cvičíte naked yogu pravidelně nebo jen nárazově při speciálních lekcích? 

Nárazově. 

 

Má nahá jóga nějaké zdravotní nebo jiné benefity či jde pouze o jeden z extravagantních směrů jako například beer yoga? 

Řekla bych, že má obrovské psychologické benefity. A ty má beer yoga mimochodem přece taky. A Santosha je důležitá. (pozn. santosha = vnitřní spokojenost)

Cvičí se při naked lekcích tradiční styly jógy jako yin či vinyasa nebo má naked yoga nějaké speciální cviky či celou sestavu? 

Styl a všechno ostatní záleží na domluvě. O speciálních cvicích nevím, sestavy existují. Ale co jsem tak viděla, řekla bych, že jsou to spíše sestavy jednotlivých lektorů, než nějaké certifikované oficiální sestavy. 

Jsou pozice, podle mého názoru, které jsou pro veřejné lekce naked yogy méně vhodné, ale opět jenom z psychologického hlediska. Vynechala bych například pozici Šťastného dítěte nebo třeba Upavišta Konasanu a podobné roztahovací pozice. )

Mě osobně baví v naked józe balanční pozice. Cvičí koncentraci. Koncentraci na něco jiného než nahotu. Potom jsou ale také lekce naked yogy ve tmě, které jsem navštěvovala v Praze, a na lekcích ve tmě je to zase něco jiného. Člověk se víc uvolní a nechá se vést pouze hlasem lektora. Ten musí být opravdu dobrý, aby dokázal pouze hlasem navést dokonale do pozic. 

 nahá jóga

                                                                                                                                                                                                                      Foto: ilustrační (Credit: Yogi Nigora)

 

Existují oddělené lekce pro muže a pro ženy nebo cvičí obě pohlaví zároveň? Jsou nějaká pravidla, která se oproti běžným lekcím dodržují? 

Já jsem měla zatím vždycky jenom smíšené skupiny a i jiné lekce naked yogy, které jsem navštívila, byly smíšené. Ale myslím, že je to jedno. Záleží opět na domluvě. Je to asi jako s návštěvou sauny. Většinou je taky smíšená, ale nemusí být.

Co bys poradila těm, kdo by naked yogu chtěli vyzkoušet, ale stydí se přijít na první lekci? 

Že fakt o nic nejde. Po pár minutách člověk zapomene, že je nahý a soustředí se výhradně na asany. Na konci lekce si člověk uvědomí, že byl vlastně celou dobu nahý a dostaví se zmiňované psychologické benefity související se sebevědomím, sebepřijetím a pocitem svobody. Alespoň to je moje zkušenost.

 

Kde si případní zájemci mohou naked yogu pod tvým vedením zacvičit?

Neučím nikde pravidelně. Zájemci mě mohou kontaktovat a domluvíme se.

 

Chceš vyzkoušet Naked jógu nebo se chceš dozvědět více info? Kontaktuj Jana Unterdenlinden

 

 

 

Zpět do obchodu