AHOJ! Vítám Tě:) Že jsi to TY, dám ti tajnou slevu -10%. Použij kód Joga10 :)

Co je Kraniosakrální terapie? 1.díl

Kraniosakrální terapie neboli Cranio Sacral Therapy (CST), v překladu z latiny lebko-křížová terapie, je nejen velmi příjemnou a relaxační metodou typu jemné energetické masáže, ale zejména velmi účinnou i preventivní metodou pro dospělé i děti na mnoho potíží, se kterými si moderní medicína neví rady, a to zejména na problémy psychosomatického původu.

 

Kde vznikla?

Za prapůvodního objevitele se dle dostupných obrázků považují starověcí Egypťané. Na malbách z této doby můžeme vidět, jak záhadné bytosti stojí u těl lidí a přikládají na různá místa těla své ruce. Na západě vznikla kraniosakrální terapie na počátku 20. století. Kdy tuto terapii přivedl na světlo světa Dr. Wiliam Garner Sutherland. Při svých pokusech vycházel z osteopatie Dr. Andrewa T. Stilla.

 

Co objevil?

Sledoval, jak se chová centrální nervový systém mezi lebkou (cranium) a kostí křížovou (sacrum). Zjistil, že lebeční kosti nejsou ve skutečnosti srostlé, a že se pohybují pomalým rytmickým pohybem. Tento pohyb nazval primární respirací - Dechem života . Životní síla, která tento dech uvádí do pohybu prostupuje celé naše tělo - každá buňka následuje tento nepatrný pravidelný pohyb, který má svůj vlastní rytmus, nezávislý na dechu a tepu srdce. Tyto pohyby a rytmy umí terapeut vnímat skrze své citlivé ruce. Pokud je proudění primárního dechu pravidelné a silné, celým tělem proudí zdraví.

 

Jak terapie probíhá?

Principem kraniosakrální terapie je tedy co nejjemnějším způsobem učinit velké a podstatné pozitivní změny. Vysokou účinnost této jemné, ale vytrvalé a trpělivé síly lze vysvětlit na příkladě, kdy malá křehká rostlinka prorazí tvrdou zem i asfalt silou jemnou, ale vytrvalou. Takto funguje kraniosakrální terapie. Organizmus do ničeho nenutí, on ví sám nejlépe, co potřebuje ke zdraví a harmonii, terapeut mu jen pomáhá v tom, co sám bez cizí pomoci nezvládne, na co nemá dost síly, a co od terapie ochotně přijímá.

 

Průběh

Klient s terapeutem si před začátkem popovídají o záměrech klienta, proč na terapii přišel. Co ho trápí, co ho zajímá a co od terapie očekává. Někteří lidé příjdou s konkrétním problémem, jiní si jdou odpočinout a další jsou jen zvědaví, co terapie přinese. Všechny možnosti jsou správné a je vhodné, aby vás terapeut s průběhem terapie seznámil a vy mu řekli, proč přicházíte. 

Při samotné terapii klient leží v pohodlném oblečení, většinou na zádech, na měkkém lehátku. Terapeut začíná u jeho nohou lehkým dotekem na nártech a při naladění se na energii klienta postupuje dál po těle. Každý terapeut má podle mého trochu jiný styl průběhu, proto nemá smysl vám popisovat cestu dál :-).

Jen možná doporučit, abyste si našli terapeuta, který vám po lidské stránce bude sympatický a nebudete se bát s ním uvolnit a prozkoumat a naslouchat svému hlasu těla. Kraniosakrální terapii bych doporučila opravdu všem, které tato terapie zaujme.

O konkrétních přínosech a dalším povídání v dalším článku.

 

Vše krásné

 

 

Kateřina Tripalová

jogínka a terapeutka

 

Zpět do obchodu