Magické mandaly jako nástroj sebepoznání

 

Není to tak dávno, co česká i světová knihkupectví, papírnictví a obchody s hračkami zaplnily antistresové omalovánky pro dospělé. Omalovánky byly na nejrůznější témata a kromě běžných obrázků se dost často vyskytoval i motiv mandaly. Jen málokdo z kupujících si při vymalovávání uvědomil, že nejde jen o relaxační a zábavnou činnost, ale že se také zároveň léčí.

 

Co je to vlastně mandala?

 

Fenomén mandal je stejně starý jako lidstvo samo. Nejstarší kruhové obrazce s geometrickými motivy jsou datovány již v paleolitu. Nálezy pochází také z Egypta, Jávy či Babylonu. Slovo mandala pochází ze staroindického sanskrtu znamená kruh nebo kolo, což je také forma, ve které se mandaly nejčastěji vyskytují.

V minulosti se mandaly používali při rituálních a náboženských obřadech či při meditacích jako prostředek spojení s božstvy. V současné době se čím dál častěji používají při arteterapii jako prostředek k uklidnění a také sebepoznání.

 

Mandala je zpravidla tvořena opakujícími se geometrickými obrazci. Inspirací může být příroda a její tvary, například poupě růžového květu vytváří pravidelnou spirálu, které se v motivech často opakuje. Symbolizuje harmonii, počátek něčeho nového a přírodní moudrost.

 

Všechny barvy duhy

 

Kromě tvaru jsou také důležité barvy. Zatímco tvar mandaly zosobňuje mužský princip, barvy jsou záležitostí ženské energie. A právě to, jaké vybereme, nejvíc vypovídá o našem nitru a prožitcích.

Stejně jako všechno v životě mají i barvy různé tóny a mohou se vykládat jak negativně, tak pozitivně. Zároveň má i každá z duchovních nauk svůj výklad ke každé barvě, ale všeobecně platí toto základní rozdělení:

 

Červená barva - barva těla

  • v pozitivním vnímání barva lásky, životní energie, smyslnosti, veselosti a sebevědomí. V negativním vnímání může vyvolávat vztek, agresi a napětí.

Žlutá barva - barva myšlení

  • v pozitivním vnímání symbolizuje, lehkost, nespoutanost, světlo, smích a také přemýšlení nebo fantazii. V negativní interpretaci pak vyzařuje strach, závist, nepřejícnost či vztek.

Oranžová barva - barva emocí

  • v pozitivní interpretaci ji můžeme číst jako teplo, vřelost, energii, divokost, v záporu pak působí jako výstraha či upozorňuje na problémy.

Zelená barva - barva růstu a míru

  • v pozitivním vnímání jde o barvu naděje, míru, klidu, přírody, dětství, v záporném vnímání jde o nepoctivost, touhu po moci a závist.

Modrá barva - barva lásky

  • modrá barva přináší harmonii, souznění, splynutí s božským, svěžest a uvolnění. V negativním smyslu chlad a nudu.

Fialová barva - barva touhy

  • jde o barvu tajemnou, symbolizující spánek, představy, inteligenci, hledání otázek a odpovědí. V záporném smyslu může působit smutně a může vyzařovat strach či obavy z budoucnosti.

 

Černá a bílá se v mandalách zpravidla nepoužívají. Jde o jasné protiklady, které by narušovaly harmonii obrazce.

Důležité jsou nejen použité barvy, ale také odstín a sytost. Někdy prostě máme raději mandalu, která svítí do daleka všemi pestrými barvami a někdy raději vytvoříme mandalu melancholickou, která má barvy tlumené.

 

Mandala o vás ví víc, než vy sami

 

Pokud barvy v obrazci „neladí”, je to znamení nějaké dishamornie, kterou aktuálně prožíváme. Skrze tvorbu mandaly a jejímu zhodnocení jako celku lze dojít v uvědomění, ale i k vyřešení vnitřního problému. Při vybarvování či vytváření mandaly se totiž soustředíme na tvůrčí práci, ale zároveň se také noříme hlouběji a hlouběji do vlastního nitra - to, co pak na papíře vznikne, je odrazem naší duše a našeho prožívání.

 

Důležité je si uvědomit, že žádná mandala není ani hezká, ani ošklivá, je jen taková, jakou jsme si ji vytvořili. Je odrazem našeho nitra a skrze ni přijímáme pochopení situace a zamyšlení nad řešením. Mandaly nelze objektivně posoudit. Pokud si chcete nějakou vytvořit či vybarvit, položte si ji po dokončení před sebe a nechte ji na sebe jen tak působit. Po chvíli si můžeme položit některou z následujících otázek:

 

  • Jaké pocity v nás vyvolává?
  • Jsou příjemné nebo spíše nepříjemné?
  • Nad čím jsem přemýšlel/přemýšlela, když jsem mandalu tvořila?

 

Samozřejmě, že po namalování jedné mandaly nevyřešíte hned všechny problémy, které vás tíží, ale minimálně získáte čas na to vše dobře promyslet a uvědomit si veškeré vyvolané pocity.

Vyčleňte si týdně 1 hodinu na trošku relaxu s pastelkami  a uvidíte, jak si krásně pročistíte hlavu.

 

 Krásné léčivé mandaly můžete nalézt i na našich korkových jógamatkách zde nebo krásně vzorovaných legínách:)



autor: Radka Fučíková


Zpět do obchodu